Les autoritats recomanen precaució en l’ús de material pirotècnic i fer celebracions curoses amb el medi ambient

Comerç i Turisme recomana adquirir les coques a establiments locals per garantir la qualitat del producte i potenciar el comerç de proximitat

L’Ajuntament de Montcada i Reixac, la Policia Local i l’agrupació de Protecció Civil recomanen la ciutadania que tingui molta precaució a l’hora de manipular material pirotècnic davant la proximitat de les revetlles de Sant Joan i de Sant Pere. Els petards, coets i altre tipus de material inflamable s’han de comprar als establiments autoritzats i seguir les instruccions que indica cada producte. El consistori ha donat enguany permís per instal·lar sis casetes de venda situades a la plaça de la Pedra, a Can Sant Joan; al carrer Castelló, a Pla d’en Coll; a l’avinguda d’Europa, a Mas Duran; al carrer Baix de Sant Pere cantonada amb la plaça Francesc Macià (Mas Rampinyo), a l’entrada a Can Cuiàs i al carrer Can Tapiola, cantonada amb el carrer Bach.

Entre d’altres recomanacions, no s’han de llençar petards ni coets amb la mà ni amb la canya trencada, utilitzar mitjans segurs per encendre’ls (metxers o similars) i sempre des de l’extrem, perquè doni temps a la persona a enretirar-se. No es poden fer esclatar petards o coets contra persones ni animals, ni tampoc portar material pirotècnic a la butxaca, a més de no introduir cap d’aquests elements dins de totxanes o ampolles. Està prohibit llençar coets a menys de 500 metres de zones forestals i que no es poden encendre fogueres amb gasolina o altres productes inflamables.

D’altra banda, un dolç típic de les revetlles són les coques. S’ha de tenir en compte que els productes de pastisseria, especialment els farcits de crema o de nata, són un medi òptim per a la supervivència i multiplicació de microorganismes si no es respecten les condicions d’higiene necessàries durant la seva elaboració i conservació. També s’ha de vigilar amb les elevades temperatures de l’estiu, que poden fer malbé més ràpid aquest tipus d’aliments. En aquest sentit, la regidora de l'Àrea Interna, Montse Ribera (ERC), recomana comprar “les coques als forns i pastisseries locals per tal de garantir la qualitat del producte sense que es trenqui la cadena del fred i potenciar el comerç de proximitat”. Per tant, s’han d’adquirir les coques en un establiment apte per a l’elaboració d’aquests pastissos, s’han de comprar en funció de les possibilitats de conservació fins al moment del consum i conservar-la en fred, especialment les de crema o nata. Si s’ha de fer un desplaçament llarg i no es pot assegurar la conservació en fred, és millor comprar coques es puguin mantenir a temperatura ambient o bé, adquirir-la al lloc de destinació, si és possible. Més informació a: http://www.gencat.cat/revetlles.

Reduir residus

La Regidoria de Medi Ambient, seguint la recomanació del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, vol traslladar a la ciutadania un seguit de consells per tal de fer una revetlla de Sant Joan més sostenible i sense residus, atès que és una vetllada de trobades socials, festes i celebracions. Entre els més bàsics hi ha parar i decorar amb coses fetes a casa, fer una compra planificada per evitar el malbaratament alimentari i separar bé els residus. En aquesta línia, medi Ambient recorda que cal dipositar en contenidors diferents la brossa orgànica, el paper, el vidre, els envasos i la resta així com separar les càpsules de cafè o infusions i guardar l’oli de fregir en una ampolla de plàstic per poder portar-lo a la Deixalleria. Els elements de decoració també es poden reaprofitar per futures celebracions. “La nit de Sant Joan és una en la que més residus es generen i hem de saber gaudir-ne, però amb seny”, ha dit el regidor de Medi Ambient, Sergi Martín (Círculo Montcada) qui també recomana ser curosos amb l’entorn natural i respectar la norma de no llençar petards ni fer focs en zones forestals. Estem tenint un any amb molt poca pluja i aquesta revetlla pot ser especialment delicada ja què el perill d’incendi es multiplica”, ha afegit el regidor.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari