La construcció de la nova EBM Can Sant Joan comença aquest mes

L’Ajuntament va presentar aquest dilluns el projecte en un acte a l’IE El Viver

Les autoritats municipals amb els tècnics que han redactat el projecte i les direccions dels centres educatius van posar amb la imatge virtual de la futura escola bressol
Berta Barcons
Imatge virtual de la façana principal de la futura EBM Can Sant Joan, que donarà a l'avinguda de la Unitat
Imatge virtual de l'EBM Can Sant Joan de la façana on s'ubiquen el pati i les aules

L’Ajuntament va presentar aquest dilluns en un acte a l’IE El Viver el projecte del nou edifici de l’EBM Can Sant Joan, que es construirà dins el recinte de l’institut-escola, esdevenint el primer centre públic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que acollirà l‘educació de 0 a 16 anys en el mateix espai. El nou edifici tindrà un pressupost de dos milions d’euros, un cost més elevat del que s’havia previst inicialment a causa de l’increment de preus de les matèries primeres. Les obres, adjudicades a l’empresa Artífex, començaran aquest mes i es preveu que estiguin enllestides durant el curs 2024-2025.

La nova escola bressol s’aixecarà en una parcel·la de 1.200 m2 ubicada entre l’avinguda de la Unitat, el Parc de les Aigües i el camp de futbol. L’edifici serà d’una única planta a peu pla amb el pati i la façana principal donarà a l’avinguda de la Unitat. El projecte aposta per una solució estructural lleugera amb pilars de fusta o metàl·lics, plaques fotovoltaiques, un pati a dos nivells i un espai multisensorial, del qual també podran gaudir altres usuaris del municipi. Disposarà de dues línies d’I1 i altres dues d’I2, i una per nadons, i totes aquestes aules ocuparan uns 40 m2 cadascuna i tindran vistes a l’exterior. Altres espais del centre seran la cuina, el rebost, els vestidors, la bugaderia, la sala de mestres, la direcció i un espai per als cotxets a l’entrada, que s’habilitarà per l’avinguda de la Unitat.

L’EBM de Can Sant Joan es construirà amb una estructura de fusta dissenyada amb un sistema constructiu prefabricat, que suposarà un major control de l’obra i una optimització del temps d’execució. Aquest sistema constructiu permet, entre d’altres, reduir la petjada de carboni durant les obres, minimitzar les emissions de diòxid de carboni, s’aconsegueix una millor regulació tèrmica perquè la fusta no acumula tanta calor com el formigó o aprofitar un recurs de proximitat, ja que la majoria de la fusta que es farà servir en la construcció d’aquests quatre edificis provindrà de boscos espanyols.

Valoracions

Les autoritats municipals van explicar als assistents el llarg procés fins aconseguir fer realitat el nou edifici.
Berta Barcons

L’Ajuntament i la Generalitat van signar un conveni al 2021 a través del qual el consistori es comprometia a construir l’equipament i s’encarregaria de la licitació, la redacció, l’aprovació del projecte i la direcció d’obres. El consistori avançarà els diners i la Generalitat es va comprometre a retornar-los íntegrament, en tres anualitats. L’AMB hi col·labora; ha redactat el projecte executiu i assumirà la direcció d’obres del futur equipament.

“Ens fa molt il·lusió aquest projecte, que aviat serà una realitat. El centre que construirem serà un referent, el primer centre públic de l’àmbit metropolità que cobrirà l’etapa educativa dels 0 als 16 anys”, va destacar l’alcaldessa, Laura Campos (ECP), qui va recordar les converses que hi va haver entre l’Ajuntament i la Generalitat per aconseguir el finançament per al nou centre en el marc de la negociació del pressupost del Govern català del 2021. “No va ser fàcil. Des del consistori, vam insistir molt perquè s’incorporés aquest equipament, tot i que és competència municipal”, va explicar l’edil.

Ens fa molt il·lusió aquest projecte, que aviat serà una realitat. El centre que construirem serà un referent, el primer centre públic de l’àmbit metropolità que cobrirà l’etapa educativa dels 0 als 16 anys

Laura Campos, alcaldessa de Montcada

“Tindrem una escola bressol digna com la resta de centres del municipi”, va subratllar la regidora d’Educació, Jessica Segovia (ECP), qui també es va mostrar “emocionada” amb el projecte, que ha comptat amb les aportacions de les direccions de l’institut escola i de l’EBM. Per la seva banda, el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC), va posar de relleu que “serà un edifici singular, ecològic, sostenible i situat en un entorn privilegiat”.

Tindrem una escola bressol digna com la resta de centres del municipi

Jessica Segovia, regidora d’Educació

Serà un edifici singular, ecològic, sostenible i situat en un entorn privilegiat

Jordi Sánchez, president de l’Àrea Territorial

Des de la direcció de l’EBM també s’ha celebrat el nou projecte: “Ja el coneixíem per les reunions prèvies. Estem molt contentes. Necessitàvem una escola digna al barri de Can Sant Joan”, ha valorat la directora, Virginia de la Bella.

Ja el coneixíem per les reunions prèvies. Estem molt contentes. Necessitàvem una escola digna al barri de Can Sant Joan

Virginia de la Bella, directora de l’EBM Can Sant Joan

Ampliació de l’IE El Viver
A l’acte d’aquest dilluns també es va parlar de les diferents fases d’ampliació de l’IE El Viver. Les obres, que es porten executant al centre des del 2020, pretenen donar resposta a l’increment de l’alumnat arran la conversió del centre de primària en el primer Institut escola de Montcada i Reixac, al curs 2019-2020.

La nova fase consisteix en la construcció d’un nou edifici amb planta baixa i dues plantes que es connectarà amb l’altre edifici per mitjà d’una passera amb vidres. Disposarà d’un ample porxo on s’hi podran fer activitats i dues sales als pisos de dalt. Aquest estiu està previst posar en marxa la cinquena fase de l’ampliació, que consistirà en l’arranjament de les instal·lacions i l’acústica del gimnàs; la sisena consistirà en l’ampliació del menjador, la sala del professorat i la biblioteca i la setena i última estarà més vinculada a la urbanització i als treballs finals. Les obres d’ampliació de l’IE El Viver tenen un pressupost total de 2,5 milions d’euros.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari