Llum verda als canvis a les bases dels pressupostos participatius, que s’obriran a les entitats i es faran de forma bianual

El PDeCat va votar favorablement a la proposta del govern mentre que la resta de grups de l’oposició es van abstenir

La sessió ordinària del Ple corresponent al mes de març va aprovar les noves bases per al mecanisme dels pressupostos participatius que s’aplicarà durant l’exercici 2018-2019 amb els vots a favor de l’equip de govern, format per ICV-EUiA, ERC i Círculo, i el PdeCAT i les abstencions de PSC, Cs, PP i la CUP. Els pressupostos participatius es van aplicar per primera vegada al 2017 i per a la seva segona edició s’han introduït una sèrie de modificacions. A partir d’ara es faran de forma bianual -al 2018 es realitzarà el procés participatiu i al 2019, l’execució- i les entitats també podran presentar les seves propostes, que no hauran de superar els 50.000 euros, amb l’objectiu que els 250.000 euros destinats en aquesta partida, i que formaran part dels pressupostos de l'any 2019, puguin generar l’execució de cinc projectes diferents. Els terminis també canvien. La comissió tècnica estudiarà les propostes durant quatre mesos -al 2017 es va fer durant dos- i les votacions es realitzaran durant 15 dies -abans es donava una setmana. El president de l’Àrea Econòmica de l’Ajuntament, Óscar Gil (ICV-EUiA), va fer la presentació d'aquests canvis, pensats, segons va dir, per "donar continuïtat a un projecte que va anar bé durant la primera edició i del que hem volgut corregir algunes coses que es poden fer millor".

El PdeCAT va ser l’únic grup de l’oposició que va donar el seu suport a les noves bases dels pressupostos participatius, tot i mostrar-se crític amb els problemes que es va produir a la primera edició i posar en dubte que els terminis de temps que es volen aplicar o el fet de limitar les propostes als 50.000 euros siguin les opcions més adequades. "El nostre compromís amb els pressupostos participatius és ferm perquè ha de ser una bona eina per dinamitzar, tot i que recomanem al govern que faci millores per implicar la ciutadania i fomentar la participació", va dir el seu portaveu, Joan Carles Paredes, qui també va expressar la seva preocupació per la manca d’ús que se li està donant a la plataforma Montcada Participa.

El PSC va ser un dels quatre grups de l’oposició que es va abstenir en aquesta votació. Un dels regidors socialistes, Francisco Hierro, va explicar que el seu partit vol esperar a veure quin resultat tenen les modificacions que s’han fet a les bases. "Des del principi, sempre hem pensat que s’havia de ser més valent i que s'havia d'haver donat més importància a les entitats", va comentar Hierro. Cs, que també es va abstenir, va mostrar la seva satisfacció per permetre la implicació de les entitats i li va reconèixer al govern el mèrit d'haver impulsat un mecanisme que va qualificar com una "eina útil", tot i les dificultats que han aparegut. "Som gent amb una fe infinita i confiem que es pugui millorar amb els canvis que s’han fet", va dir el seu portaveu, David Gerbolés.

Tot i que la CUP es va mostrar partidària d’impulsar els pressupostos participatius en el seu inici, el seu regidor, Josep Galván, va argumentar la abstenció de la seva formació perquè el sistema que s’utilitza "no serveix". Galván va posar en dubte que les reformes aplicades siguin la solució ja que, segons va dir, dividir el pressupost redueix l’impacte que les propostes poden tenir a la ciutat i va defensar la generació de "dinàmiques substancialment més participatives, intentant evitar errors, confrontacions o malentesos". A l’hora de justificar la seva abstenció, la regidora del PP, Eva García, va mostrar el to més crític i dur amb el govern, al que va demanar més autocrítica, qualificant la primera experiència d’aquest mecanisme com "un fracàs". "L’experiència de l’any passat no ha estat positiva i no tenim cap fe que el govern pugui sortint-se amb els canvis que vol introduir", va dir García.

En el torn de rèplica, Óscar Gil va reconèixer que s’havien comès errors i que s’han fet els canvis necessaris per corregir-los. El president de l’Àrea Econòmica va deixar la porta oberta a introduir una clàusula a les bases per fer algunes modificacions en els terminis de temps que s’haurien d’aplicar al procés participatiu durant el 2018. L’alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA), va voler fer una intervenció per tancar el debat, reafirmant la seva il·lusió en un mecanisme que va demanar amb insistència quan estava a l’oposició. Campos també va reconèixer les errades perquè, segons va dir, "ningú neix après" i es va mostrar confiada en el fet que els pressupostos participacius han de ser "una bona eina de participació que, ben organitzada, pot ser molt poderosa perquè la ciutadania pugui prendre decisions".

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari