L’oposició critica el govern per mala gestió en els processos d’expropiacions forçoses

L’executiu diu que el pagament de les sentències, que pugen a 15 milions d’euros, no afectaran els serveis ni els recursos municipals

El president de l'Àrea Econòmica, Joan Maresma (CiU), i l'alcaldessa, María Elena Pérez (PSC), durant la sessió plenària d'abril
Sílvia Alquézar

Els expedients sobre les expropiacions forçoses que obliguen l’Ajuntament a pagar 15 milions d’euros a tres empreses del municipi –Tort, Foinvasa i RS Patrimoni i Juan Carrasco– afectades per la modificació del Pla General Metropolità del 1976 van centrar el debat de la sessió plenària que va tenir lloc el 30 d’abril a la Casa de la Vila. El govern municipal, format per PSC i CiU, va informar que ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pagar una part de l’import de les sentències judicials d’aquests processos amb diners –provinents dels  4’4 milions de romanent positiu del pressupost del 2013– i l’altra amb patrimoni immobiliari municipal. “Estem a l’espera de la resposta del TSJC, però ja tenim elaborat un pla financer que no afecta ni els recursos de l’Ajuntament ni els serveis als ciutadans”, va comentar el president de l’Àrea Econòmica, Joan Maresma (CiU).

 

L’oposició va criticar el govern local en considerar que ha fet una mala gestió de l’afer i li va demanar responsabilitats polítiques. ICV-EUiA, PP, C’s i ERC van lamentar que el consistori hagi de destinar l’excedent d’ingressos de l’any passat a pagar les expropiacions i van destacar que la ciutadania haurà de pagar més cars els serveis per fer front al pagament de les expropiacions. En opinió del partit majoritari a l’oposició, ICV-EUiA, les gestions de l’equip de govern “busquen més exculpar determinats polítics que no pas reduir l’impacte de les sentències”, va dir el portaveu del grup rogiverd, Josep M. González, qui va proposar buscar una alternativa diferent per minimitzar les conseqüències de les expropiacions.

 

Per la seva banda, la portaveu del PP, Eva García, va criticar el govern municipal perquè no ha fet cap compareixença pública per explicar la situació. “Ni tan sols han estat capaços de donar la cara i reconèixer que les coses no s’han fet bé ni a temps”, va indicar l’edil, remarcant que es podria haver negociat millor i haver afrontat abans el compliment de les sentències.  En aquest sentit, la portaveu de C’s, Carmen Romero, va dir que “la passivitat del govern allargant el procés al màxim amb diferents recursos només ha servit per incrementar l’import a pagar”.  La regidora d’ERC, Marta Aguilar, també va parlar de mala gestió, apuntant que per evitar les denúncies es podria haver fet fa temps un planejament parcial dels sectors afectats amb l’objectiu que els propietaris haguessin entrat en el joc del mercat urbanístic. “Aquesta és la mostra més clara de la deixadesa i la manca de lideratge d’aquest i els anteriors governs municipals, que es van mirar el problema com si mai hagués de passar”, va manifestar l’edil.

 

Davant d’aquestes crítiques, el president de l’Àrea Econòmica va explicar que els casos de les expropiacions derivades del PGM afecten 21 ajuntaments dels 36 que existeixen a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. En opinió de Maresma, la llei ampara la propietat privada per damunt de l’interès públic. “És un tema global de pura especulació urbanística de particulars”, va dir el polític i, en referència a la gestió municipal, va destacar que “hem tractat l’afer amb rigor i transparència i volem trobar la millor solució”.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari