L’oposició discrepa amb el govern sobre el nivell de morositat de l’Ajuntament

El president de l’Àrea Econòmica afirma que les factures es paguen a 5 mesos de mitjana

El primer tinent d'alcalde, Joan Maresma, en un moment de la seva intervenció al ple. Al costat esquerra, l'alcaldessa M.Elena Pérez

El nivell de morositat de l’Ajuntament ha centrat la major part del debat en l’últim Ple d’aquest curs polític, que s’ha fet aquest dijous a la tarda a la Casa de la Vila. L’oposició ha criticat l’equip de govern, format per PSC i CiU, pel retard amb què el consistori paga als proveïdors. Segons el president de l’Àrea Econòmica, el convergent Joan Maresma, les factures s’abonen, de mitjana, uns 5 mesos després d’entrar pel Registre del consistori, un termini amb el qual discrepen les altres forces polítiques perquè consideren que és superior. “Els demano que trobem la mesura justa del discurs per no crear alarmisme entre la població”, va dir Maresma, qui considera que és vital una reforma del sistema de finançament local. “No tenim una màquina de fabricar diners i també vull recordar que les institucions tenim molts problemes per cobrar de les altres administracions”, ha indicat Maresma. En aquest sentit, la portaveu del PSC, M. Carmen Porro, va remarcar que “els regidors no deixem les factures al calaix per castigar les empreses, crec que això s’ha d’aclarir per no donar una imatge equivocada”. Les xifres sobre l’informe de morositat s’han anat coneixenent al llarg del debat entre les diferents forces polítiques. Segons Esquerra, el consistori deu prop de cinc milions i mig d’euros a les empreses subministradores de l’Ajuntament. “L’informe posa de manifest el desgavell que hi ha a tots els departaments de la corporació, amb 428 factures impagades durant el primer trimestre d’aquest any i 311 al segon”, ha dit la portaveu republicana, Marta Aguilar. Per la seva banda, el PPC ha denunciat que el 99’7% de les factures es paguen fora del termini marcat per la normativa. “Això és escandalós, ara entenc perquè el senyor Maresma no ha volgut explicar cap detall sobre l’informe, perquè és indefensable”, ha manifestat la portaveu popular, Eva García. L’edil de Ciutadans, Carmen Romero, ha coincidit amb els posicionaments de les seves companyes a l’oposició i ha sol·licitat al govern que “s’intenti pagar els proveïdors segons el que diu la llei”. En aquest sentit, el portaveu d’ICV-EUiA, Josep M. González, ha equiparat el nivell de morositat amb “un endeutament camuflat en què es perjudica greument les petites empreses que no tenen accés als crèdits bancaris a diferència de les administracions, que sí que ho poden fer”.

En l’apartat econòmic, el Ple també ha aprovat diverses modificacions d’expedients de crèdits i les taxes reguladores del pròxim curs de les escoles bressol municipals.

Sanitat. L’altre gran tema de l’ordre del dia ha estat el que fa referència a la reducció del servei d’urgències nocturnes al Centre d’Atenció Primària (CAP) del passeig Jaume Primer. L’alcaldessa, M. Elena Pérez (PSC), ha llegit la carta consensuada per totes les forces polítiques que l’Ajuntament ha enviat al conseller de Salut, Boi Ruiz, sol·licitant el manteniment dels facultatius a la nit a l’ambulatori del centre. Els grups municipals han reiterat els seus posicionaments davant la mesura aplicada per la Generalitat, defensant la necessitat del servei, però s’han retret mútuament la gestió de la problemàtica. Esquerra i ICV-EUiA han lamentat que l’equip de govern no els hagi convidat a participar en l’última reunió amb representats del CatSalut, mentre que l’equip de govern i el PP han criticat la coalició rogiverda en considerar que les mobilitzacions veïnals estan polititzades. Precisament en aquest punt s’han viscut els moments més tensos del Ple, amb la intervenció d’algunes persones del públic. L’alcaldessa ha tancat el debat destacant que l’objectiu de l’Ajuntament “és seguir treballant per recuperar la totalitat del servei d’urgències”, que des del passat dilluns ha quedat reduït a quatre hores, des de les 20h fins a la mitjanit. A partir d’aquesta hora i fins les 8h, els veïns que necessiten assistència mèdica s’han de desplaçar al CAUP de Ripollet, situat a la N-150 a l’entrada de Cerdanyola.

L’equip de govern no ha anunciat durant la sessió plenària el nou pla d’austeritat que té previst presentar al setembre, en el qual s’inclou una rebaixa dels salaris dels regidors, segons ha fet públic en un comunicat.

 

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari