‘Malgrat tenir majoria, volem seguir treballant pel consens amb l’oposició’

Laura Campos fa balanç dels primers 100 dies de mandat i parla dels objectius a assolir durant els propers quatre anys

Laura Campos, d’En Comú Podem, és amb 42 anys una de les alcaldesses més joves i amb més experiència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona
Laura Grau

El govern municipal –ECP i ERC– ja ha complert els primers 100 dies de mandat, un període que l’executiu ha aprofitat per ajustar l’organització al nou equip polític format per 12 regidors, tres més que a l’etapa anterior. L’alcaldessa, Laura Campos, afronta el lideratge de la corporació amb més experiència i confiança i un coneixement més profund de l’administració.
 

-Quin balanç fa d’aquests primers mesos?
Han estat més calmats que fa quatre anys ja que coneixem el funcionament de la corporació i això ens dona molta tranquil·litat. Hem estat dedicats a organitzar políticament i tècnicament el nou organigrama per entomar els reptes i objectius del nou mandat.
-Ha estat molt trist, però, iniciar el curs políic amb la pèrdua de la presidenta de l’Àrea de Serveis Generals, Montse Ribera.
Per a nosaltres ha estat duríssim. Sempre he destacat que tenim un govern molt cohesionat malgrat les diferències polítiques en alguns aspectes. Estic molt orgullosa d’aquest bon funcionament i, en part, Montse n’ha estat una peça clau. Era molt fàcil treballar amb ella i, sota una aparença de fragilitat, ens ha donat una lliçó de valentia, força i vida. Serà molt difícil continuar sense ella.
-El final de l’estiu ens ha deixat altres notícies negatives, l’anunci del tancament de la planta de l’antiga General Cable i l’ERO a TE Connectivity.
Sí, dues decisions empresarials que tenen un greu impacte social i econòmic al nostre municipi i que no estan justificades ja que no responen a una situació de pèrdues, sinó a l’amenaça d’una possible recessió i d’una reforma laboral. Hi ha 250 famílies de treballadors i treballadores afectades a més de llocs de feina indirectes. És un autèntic drama, a més d’una disminució de l’activitat industrial a la nostra localitat.
-Què pot fer l’Ajuntament en aquests casos?
Les nostres competències són nul·les en aquest àmbit, però sí que estem fent una tasca d’acompanyament i suport a la plantilla. Hem anat amb els representants sindicals fins al Parlament i estem a la seva disposició per al que necessitin. En aquest cas, creiem que la Generalitat és la que ha de liderar la defensa dels llocs de treball.
-L’Ajuntament també demana a la Generalitat que encapçali l’oposició dels municipis davant la demanda d’Endesa que exigeix el pagament del deute de les famílies sense recursos.
Tenim claríssim, i al Ple de setembre vam aprovar una moció en aquest sentit, que no pagarem el que reclamen les companyies subministradores. Celebrem que hi hagi un front comú del món local, les diputacions i la Generalitat per resoldre aquesta problemàtica perquè sovint els ajuntaments ens trobem sols davant d’aquest tipus d’amenaces. Endesa el que ha de fer és seure amb la Generalitat i redactar els convenis que regulin el pagament del deute actual i del que pugui venir en el futur, d’acord amb la llei 24/2015 contra la pobresa energètica.
-Un altre fet noticiable recent ha estat el toc d’atenció del consistori a l’Estat pel projecte del soterrament de l’R2 davant la por de nous endarreriments.
Ens prepocupa que les eleccions estatals endarreixin l’aprovació dels pressupostos estatals i, de retruc, la licitació de les obres perquè comencin en la data prevista, al segon semestre de l’any vinent. Volem un compromís en ferm de l’Estat i, per això, hem demanat reunir-nos amb el ministre en funcions i la presidenta d’Adif. En resposta a aquesta demanda, Isabel Pardo ens ha convocat el 23 d’octubre, a Madrid.
-Què hi ha del mentrestant que s’havia pactat? Quan es canviaran les tanques a les vies?
En principi, els treballs han de començar aquest mes d’octubre. És obvi que arriben tard, però benvinguts siguin.  
-Tornant a la gestió, un canvi important respecte a l’anterior mandat és que el govern té majoria absoluta. Ara ja no depèn de l’oposició.
Reconec que això facilita la gestió, però també és cert que la necessitat de consensuar ens va donar un aprenentatge molt valuós i és, en definitiva, l’essència de la política. Malgrat tenir majoria i només dos grups a l’oposició, el nostre tarannà no canviarà. Volem seguir comptant amb ella i facilitar-li tota la informació que necessiti per fer la seva tasca fiscalitzadora.
-Deixarà el govern de mirar el passat i fixar-se en el futur, com li han retret alguns grups durant l’anterior mandat?
 Ja ens agradaria no haver de carregar amb el llast econòmic que vam heretar! Nosaltres volem posar el focus en el futur però estem molt condicionats pel pagament d’unes expropiacions que tindran la corporació hipotecada fins a més enllà del 2025.
-Com definiria la situació econòmica de l’Ajuntament? Estable? Preocupant? Crítica?
Crítica, sens dubte. Cal mantenir mesures de contenció si no volem entrar en tutela financera des de la Diputació. Això anul·laria la nostra capacitat de decisió i podria significar el tancament de serveis que es presten a la ciutadania.
-Quines mesures pensen prendre al respecte? Significarà augmentar la pressió fiscal?
Necessàriament hem d’aconseguir més ingressos per equilibrar la despeses.  Estem acabant d’estudiar com ho farem i ho explicarem quan anem a aprovar els pressupostos, a final de mes.  
-A grans trets, quins són els principals objectius a assolir en aquest mandat?
Mantenir els ajuts socials a les persones més afectades per la crisi i a la població més vulnerable; millorar l’estat de la via pública quant a manteniment de carrers i neteja i renovació de parcs infantils; augmentar el nombre d’habitatges socials i millorar la qualitat de l’aire.
-Aquest últim punt és segurament el més difícil.
Sí, però ja és hora que les administracions posem el fil a l’agulla, sobretot les que tenen competències en la matèria. Per reduir les emissions al nostre municipi necessitem que s’actuï, per exemple, sobre el nombre de vehicles que hi passen a diari, o que, quan hi hagi episodis contaminants, s’aturi l’activitat a empreses com Lafarge.  
-Una altra de les preocupacions de la ciutadania és la seguretat.
En som conscients. La Policia Local no dona a l’abast i hem demanat als Mossos més reforços. És un problema que compartim diferents municipis, per això, el Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental ha demanat una reunió amb el conseller Miquel Buch en la qual participaré com a alcaldessa.
-Quan es presentarà el Pla d’Actuació Municipal?
No ens volem precipitar com vam fer fa quatre anys, fruit de la inexperiència. Pretenem fer un Pla més acurat que l’anterior, amb objectius clars i definits i uns indicadors que ens permetin fer el seguiment del grau de compliment de les fites a assolir.
 

Seccions:

Deixa un comentari