Maresma: “El comerç és un factor important de cohesió social i territorial”

Comunicació directa entre la ciutadania i els alcaldables a través del correu [email protected]

L'alcaldable de CiU, Joan Maresma, responent les preguntes dels internautes a 'La Veu'

Aquest dimecres l’alcaldable de CiU, Joan Maresma, ha respost durant una hora les preguntes arribades a la redacció de Montcada Comunicació a través del correu [email protected].

 

 

-A la zona de Montcada Centre, actualment tenim molts locals tancats i, a més, crec que s’ha perdut força dinamisme i pes comercial (excepte al carrer Major). Quina és la política comercial que pensen impulsar al poble i, en especial, a la zona centre? Sergi Fernández (Montcada Centre)

 

El comerç, a més de ser un sector econòmic, és un factor de cohesió social i territorial. És un sector en què tradicionalment han predominat els treballadors autònoms i les petites empreses que són la base econòmica de la nostra ciutat. En l’actual crisi econòmica, amb debilitat del consum, es fa necessària una atenció municipal transversal a l’activitat comercial. Les mesures transversals que, al meu entendre, s’han d’aplicar són: planificació urbanística, mobilitat i aparcaments, promoció comercial, a més d’una ordenació comercial com la prohibició de la venda il·legal, el control de la competència deslleial i la seguretat dels comerços. A Montcada Centre és important que l’administració local compti amb la fortalesa de l’Associació de Comerciants Montcada Centre Comerç.   

 

-Respecte a política social i, en especial, el col·lectiu de famílies nombroses, tenen prevista alguna acció en particular sobre aquest col·lectiu? Sergi Fernández (Montcada Centre)

 

En el que són les competències municipals, el camp on més es pot actuar en benefici de les famílies nombroses és en les bonificacions fiscals dels impostos i taxes que es paguen. Des de que sóc president de l’Àrea Econòmica, hem implementat tota una sèrie de mesures que van en aquest sentit. En impostos com l’IBI existeixen bonificacions, en taxes com la d’escoles bressol, … i altres. En tot cas, i atesa la crisi econòmica que afecta moltes famílies de Montcada, estem estudiant la possibilitat d’ampliar cara l’any 2012 les bonificacions en l’impost de l’IBI.

   

-A quina zona de Montcada viu? Sergi Fernández (Montcada Centre)

 

Visc a Montcada Centre.

 

-Què pensa de les retallades previstes en Educació? Federació d’AMPA (FAMPA)

 

Tot i que no es competència municipal, la retallada més important que ha sortit en la premsa d’avui és la que el govern central ha vetat al Govern de la Generalitat de Catalunya la convocatòria de 1.350 noves places per als instituts de secundària, crec que només volen es convoquin unes 300, això si que és una bona retallada.

 

-Està d’acord amb la supressió de la 6ª hora? Federació d’AMPA (FAMPA)

 

És competència del Govern de la Generalitat l’organització i el funcionament de l’ensenyament. Ho sento, però no tinc tota la informació necessària per opinar.

 

Vostè ha dit públicament que la Generalitat ja ha donat la llicència per a la construcció de l’INS Montserrat Miró. En una reunió que vam mantenir el 2 de maig amb el director de Serveis Territorials, Lluís Baulenas, ens va dir que fins que no s’aprovessin els pressupostos de la Generalitat no se sabria si l’institut es faria i que tenien prioritat els centres projectats a municipis on havia falta de places d’escolarització (que no és el nostre cas). Ens pot confirmar si realment les obres començaran després de l’estiu? Federació d’AMPA (FAMPA)

 

El que sí puc confirmar és que el Govern, concretament la Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, ha sol·licitat al nostre Ajuntament la corresponent llicència d’obres per començar el nou Institut Montserrat Miró. En condicions normals, depèn de l’empresa constructora. Les obres haurien de començar després de l’estiu.

 

-Donaria suport a una moció en el Ple en contra de les retallades a Educació? Federació d’AMPA (FAMPA)

 

Com que crec que, més aviat, es desbloquegen temes pendents en matèria d’ensenyament que teníem a Montcada, no crec que tingui sentit presentar mocions en aquest sentit. A més a més, en set anys de govern tripartit, tot i no estar sempre d’acord amb les polítiques que es feien, sempre he mantingut criteris de col·laboració i no de confrontació amb el Govern de la Generalitat. Mani qui mani a la Generalitat, crec sincerament que és la millor política per assolir els objectius municipals acordats.

 

-En el año 1999 firmasteis todos los partidos políticos que nunca más en Montcada se quemarían residuos peligrosos para nuestra salud, haciendo mención especial a Lafarge. Después de 30 años con una incineradora en la Ferreria; 100 años padeciendo la cementera Lafarge-Asland; 400 muertos en los últimos 6 años por cáncer en Montcada; más de 1.000 niños-as con bronquitis, asmas y alergias, y 3.000 personas con problemas respiratorios ¿por qué y a cambio de qué nos habéis convertido la cementera en una incineradora, camuflada, de residuos peligrosos? Manolo Gómez (Can Sant Joan)

 

La licencia ambiental para la utilización de lodos de depuradoras en la combustión del horno de la Lafarge Cementos, S.A. es competencia exclusiva de la Generalitat de Catalunya. Concretamente, la licencia ambiental la firmó el Sr. Francesc Baltasar cuando era conseller de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. Supongo que tuvo en cuenta en la resolución todos los antecedentes que manifiestas en tu pregunta.

Seccions:

Deixa un comentari