Marquès i Miravete alerten del perill dels tòxics que incorporen els articles d’ús quotidià

Les dues ponents estan afectades per la Síndrome Química Múltiple

Estem envoltats de tòxics químics estranys per al nostre cos i cada dia n’acumulem més; si aquesta càrrega tòxica vessa, arriben els símptomes de manca de salut, que es poden traduir en càncers, depressions, asmes, malalties cardiovasculars i respiratòries o una Síndrome Química Múltiple (SQM), entre d’altres afectacions. Aquestes dades les van explicar ahir l’enginyera montcadenca Judith Marquès i la psicòloga valenciana Mari Carmen Miravete, afectades de l’SQM, durant una conferència que la Plataforma Antiincineració va organitzar a la seu de l’AV de la Font Pudenta. En la seva intervenció, Marquès va explicar que totes les persones “portem dins una mena de bidó que va acumulant tòxics que es troben en la majoria dels objectes d’ús quotidià, perquè cada vegada fem servir més els derivats del petroli”. Ja abans de néixer estem exposats als tòxics: “els nadons s’estan formant amb el que la mare menja i respira, que si són aliments transgènics i l’aire està contaminat, té conseqüències negatives per al seu desenvolupament”.

 

Marquès va indicar que convivim constantment amb tòxics: “les vacunes porten mercuri, els detergents només inclouen un 20% d’elements que netegen, la resta és tòxic; els perfums inclouen pesticides per fixar la fragància, les cremes solars porten plom, l’asfaltat emet hidrocarburs…”. La montcadenca també va alertar del perill de les ones electromagnètiques de la telefonia mòbil i de les xarxes Wi-fi i Wimax. Davant d’aquest panorama, Marquès va aportar alternatives als tòxics, com l’alimentació ecològica, els teixits de cotó orgànic, productes de neteja personal i de la casa ecològics –o fer servir bicarbonat, vinagre blanc o llimona en les tasques domèstiques– o fer servir ecodutxes per no utilitzar xampús i sabons altament tòxics. “Encara que sembli molt senzill, a la gent li costa fer el canvi”, va indicar Marquès. En declaracions a www.laveu.cat, va explicar que a un municipi com Montcada es fa més difícil l’aïllament dels elements tòxics per “la presència de la cimentera, les carreteres i el record que han deixat altres empreses com la incineradora”.

 

En la seva intervenció, la psicòloga Mari Carmen Miravete va explicar que el nostre organisme està preparat per eliminar els elements estranys que li arriben però té un límit i quan se sobrepassa es produeix l’emmascarament, que esdevé quan el cos s’acostuma als tòxics. “És com quan fumes la primera cigarreta, que acostuma a caure malament; la segona, la tercera i la quarta jo no ens fan tan mal, però això no significa que no estem acumulant una gran quantitat d’elements nocius”, va explicar Miravete, qui també va apuntar que un dels objectius dels afectats és formar els metges de l’atenció primària en la incidència dels químics: “De vegades, símptomes que els metges no són capaços d’esbrinar perquè passen es poden deure a una sensibilitat química”.

Deixa un comentari