Merino comparteix la seva investigació sobre el general Goded
L’historiador montcadenc presenta a l’Associació Cultural el contingut de la seva tesi doctoral sobre el fracàs de l’aixecament militar del 1936 a Catalunya
Al llarg de gairebé un segle, la Guerra Civil espanyola ha estat objecte de nombrosos estudis. Tot i així, encara n’hi ha marge per a la investigació. Poc s’ha escrit, per exemple, sobre el Consell de guerra que es va fer contra els oficials que van liderar l’aixecament militar del 19 de juliol del 1936 a Catalunya i sobre la figura de qui el va liderar, el general Manuel Goded. És precisament per això que la tesi doctoral del doctor en Història per la UAB, Jacint Merino, titulada ‘El fracàs de l’aixecament militar el juliol del 1936 a Catalunya: el general Manuel Goded Llopis, el final d’un militar golpista’, presentada al 2011 amb l’obtenció d’un Cum Laude, esdevé una lectura imprescindible per entendre el context.
L’historiador montcadenc ha estat el ponent convidat per l’Associació Cultural Montcada per iniciar la nova temporada d’activitats de l’entitat. En una sala plena de gom a gom, i en conversa amb la directora de La Veu, Pilar Abián, Merino va compartir ahir a la tarda amb els assistents les conclusions del seu treball, recollides al llibre ‘Los militares se sublevan en Barcelona’ (Editorial Base), escrit l’any 2013.
Causes
Els factors que van influir en el fracàs de l’aixecament militar van ser diversos, des de l’escassa organització passant per la desinformació i la manca de recursos, tant humans com bèl·lics. Però, sobretot, Merino considera que els revoltats van menystenir la resposta de la població civil i de les milícies anarquistes, així com la lleialtat que bona part dels comandaments de forces de seguretat, com ara la Guàrdia Civil, van mantenir al govern republicà.
El paper que va tenir Goded com a cap de l’aixecament militar a Catalunya, la seva enemistat amb Francisco Franco i les circumstàncies que van envoltar la seva mort al castell de Montjuïc –casualment al mateix punt on posteriorment va ser afusellat el president de la Generalitat Lluís Companys són algunes de les qüestions en les quals Merino va indagar durant la seva investigació. Segons l’historiador, Goded creia que l’objectiu del cop d’estat no era instaurar una llarga dictadura militar, com va passar, sinó propiciar el retorn de la Monarquia.
Goded creia que després de la guerra hi hauria un breu període de dictadura militar, però que l’objectiu final de l’aixecament era restaurar la Monarquia
Jacint Merino, doctor en Història
Un dels episodis narrats al llibre de Merino està vinculat al municipi, ja que un grup d’oficials carlistes que va intentar fugir cap a França, un cop fracassat l’aixecament militar, va ser interceptat per un escamot de la CNT a la carretera de la Roca i els seus membres van ser afusellats. Avui dia, les seves restes continuen al cementiri municipal, identificades a través d’un mausoleu que es va fer un cop acabada la guerra.
L’historiador montcadenc va parlar també sobre la Llei de Memòria Democràtica tot recordant que les famílies que tinguin documentades confiscacions de béns dels seus avantpassats, poden reclamar compensacions econòmiques a l’Estat.