Montcada haurà de reciclar el 50% de les deixalles que genera d’aquí al 2020

El Pla Local de Prevenció i Gestió de Residus pretén incrementar la taxa actual, que se situa en el 36%

Jordi Costa, de la consultora ambiental que ha redactat el Pla Local de Gestió de Residus
Laura Grau
Bateria de contenidors situats a l'avinguda de la Unitat

La Unió Europea ha establert que, abans del 2020, cada municipi haurà de reutilitzar o reciclar el 50% del pes de les deixalles domèstiques i comercials que generi. La Generalitat fixa un llindar encara més més ambiciós al 2025 i el situa en el 60%. Aquests percentatges són un repte per a localitats com Montcada i Reixac, on actualment només s’arriba al 36%. Aconseguir incrementar aquesta taxa és el principal objectiu del Pla Local de Prevenció i Gestió de Residus, que la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament va presentar ahir la tarda a la Casa de la Vila. El document base, que s'ha de completar amb les aportacions dels veïns, és una adaptació del que ha fet el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i inclou una diag­nosi sobre la situació actual a la localitat, una previsió sobre l'evolució de la mateixa i una definició de les línies­ estratègiques a seguir, tenint en compte les fites que marquen les directives autonòmica i europea.

El percentatge de la recollida selectiva a Montcada està estancat des de fa anys, a l’igual que a d’altres municipis de la comarca. Segons Jordi Costa, de la consultora Datambient, "el motiu respon al fet que el model fins ara vigent, basat majoritària­ment en la participació voluntària en la recollida selectiva a través dels contenidors al carrer, ha tocat sostre i cal complementar-lo amb sistemes d’individualització i incentiu de la separació en origen, al propi domicili". Algunes de les mesures que s’apliquen a d’altres localitats passen per la recollida porta a porta o per la identificació de l’usuari en el moment de dipositar les deixalles al contenidor a través d’una targeta.

La Generalitat preveu pujar el cànon del cost d’incineració i dipòsit per tona als municipis que no compleixin amb els objectius fixats, mesura que repercutirà econòmicament en els contribuents.­ Segons Costa, una manera d’incentivar la població passaria per bonificar qui faci la separació correctament, enfront d’aquelles persones que no la facin. "Interessa, sobretot, incidir en la matèria orgànica ja que, si aquesta es barreja amb altres restes, disminueix la quantitat i la qualitat del seu reaprofitament", va remarcar el tècnic.

 Amb l’objectiu que el Pla inclogui la realitat i les diferents sensibilitats i necessitats de la població, s’ha posat en marxa un procés participatiu perquè la ciutadania pugui fer les seves aportacions a través del portal ‘Montcada Participa’ fins al 15 de juny. El regidor de Medi Ambient, Pepe Domínguez (Círculo), es va mostrar decebut per l'escassa assistència a l'acte d'ahir la tarda –només una desena de persones– i confia que veïns i entitats facin suggeriments per via telemàtica en els propers dies. "Millorar la nostra taxa de recollida selectiva és feina de tots i hem de tenir present que, si no assolim els objectius marcats per la normativa, haurem de destinar una part molt important del pressupost municipal a pagar els quilos que no reciclem". L’administració ja està treballant propostes destinades a promocionar l’ús de la Deixalleria, reduir el malbaratament d’aliments, disminuir l’ús del paper i crear mercats de segona mà, entre d’altres. 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari