Montcada i Barcelona reforcen lligams amb el projecte ‘AgroVallbona’

El projecte es va presentar el passat dissabte en un acte a l’horta de La Ponderosa amb les alcaldesses d’ambdós municipis

Les autoritats municipals van fer una visita a la zona de l'hort de La Ponderosa i el Rec Comtal, a Vallbona
Jesús Abad

L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos (ECP), i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van presentar el passat dissabte el nou model de barri basat en l’agroecologia urbana i l’alimentació sostenible. El projecte AgroVallbona preveu actuacions per mantenir i impulsar l’activitat agrícola a la zona que permetran reforçar les relacions entre Can Sant Joan i el barri barceloní de Vallbona en àmbits com la connectivitat i la dinamització socioeconòmica i comunitària dirigida al sector professional i educatiu.

L’acte de presentació es va realitzar a pocs metres de l’horta de la finca La Ponderosa, que l’alcaldessa de Barcelona va qualificar com “un tresor que és la darrera plana agrícola cultivable dins del municipi de Barcelona”. Ada Colau va explicar que el projecte AgroVallbona “vol generar oportunitats ocupacionals en l’àmbit de l’alimentació sostenible amb l’aposta per la formació i la professionalització i també suposa la protecció del patrimoni material i immaterial del territori com el Rec Comtal, com la granja del Ritz que ara està abandonada però serà rehabilitada i serà l’espai formatiu de referència en matèria agroecològica, amb noves infraestructures que millorin la connectivitat del barri que és una reivindicació històrica de veïns i veïnes”.

Vol generar oportunitats ocupacionals en l’àmbit de l’alimentació sostenible amb l’aposta per la formació i la professionalització i també suposa la protecció del patrimoni material i immaterial del territori com el Rec Comtal

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

L’edil de Barcelona va assenyalar que “anys enrere estava prevista una urbanització massiva en aquests terrenys i hi havia una planificació de les anomenades àrees residencials estratègiques on es preveia fer al voltant de 2.000 nous habitatges”.

En aquest sentit, Laura Campos va recordar que “en el 2019 es va adherir a un manifest i va aprovar una moció en el ple per protegir l’horta de La Ponderosa de l’especulació immobiliària i perquè es blindés aquest espai agrícola de Barcelona vinculant-lo a l’economia social i solidària, a la producció de quilòmetre zero i a la sobirania alimentària”.

Mirada metropolitana

L’estreta relació entre Can Sant Joan i Vallbona també es veu reflectida en el projecte AgroVallbona. “Entre les actuacions que es recullen destaquen les millores dels accessos a les andanes de l’Estació de Montcada-bifurcació o la millora de l’Hotel d’Entitats de Can Sant Joan, que a més a més l’obrirem al Rec, perquè continuem o comencem a viure de cara al Rec”, va assegurar Campos.

L’alcaldessa Laura Campos, durant la seva intervenció en la presentació del projecte
Jesús Abad

Entre les actuacions que es recullen destaquen les millores dels accessos a les andanes de l’Estació de Montcada-bifurcació o la millora de l’Hotel d’Entitats de Can Sant Joan, que a més a més l’obrirem al Rec, perquè continuem o comencem a viure de cara al Rec

Laura Campos, alcaldessa de Montcada

Una de les intervencions més destacades d’aquest eix dona resposta a una llarga reivindicació veïnal que suposarà el soterrament de la línia R2 i la generació d’un nou pas per sota de la via i actuacions al Nou Pont dels Dos Ulls al carrer Oristà amb unes primeres obres previstes per començar durant el mes de març. L’alcaldessa de Montcada va assegurar que “el soterrament de l’R2 , un altre projecte en el què anem de la mà les dues ciutats, millorarà aquesta connexió, deixarem d’estar connectats per un caminet estret i amb el soterrament d’aquestes vies s’alliberarà molt espai perquè puguem gaudir d’un bon passeig que cosirà el barri de Vallbona i de Can sant Joan i la resta de Montcada”. Això permetrà enfortir encara més el lligam entre els dos barris amb les diferents accions socials i culturals que promouen com el ‘Rec es Mou’ i la Taula comunitària.

Moment de la roda de premsa per presentar el projecte AgroVallbona
Jesús Abad

Pel que fa a la muntanyeta de Can Sant Joan, els eixos de la modificació de planejament impliquen una millora de l’accessibilitat i de les connexions entre Vallbona i Montcada, l’estructuració de noves zones verdes i la potenciació dels equipaments de proximitat, a més de la creació d’oportunitats per a la rehabilitació i ampliació dels habitatges existents.

Després dels parlaments, les autoritats van fer una passejada per conèixer les zones d’intervenció que suposarà “la reconnexió de la ciutat amb el camp”. A la presentació, a més de Colau i Campos, també van estar presents Janet Sanz, tinenta d’Urbanisme i Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona, i Xavier Marcé, regidor de Nou Barris.

Valoració veïnal

L’AV de Can Sant Joan ha valorat positivament el nou projecte “perquè significa una millora per a la zona des de l’agroecologia, l’economia social i solidària i el treball comunitari” i ha reivindicat que el sector “necessita millores des de fa molt de temps”. En aquest sentit, l’entitat veïnal ha remarcat que no defalliran en la seves demandes “fins que la Ponderosa i el Rec Comtal estiguin protegits amb el canvi normatiu que suposa”.

Deixa un comentari