Montcada i Reixac es declara com a ‘municipi compromès amb les persones refugiades’

El text va rebre el suport de tots els partits, a excepció del PP, que es va abstenir

Sessió plenària corresponent al mes de juny
Rafa Jiménez

Els grups municipals amb representació al Ple, amb excepció del PP que es va abstenir, va donar el seu suport a la aprovació de la moció en suport als refugiats que l'Associació Catalana de Municipis, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Federació de Municipis de Catalunya ha fet arribar a diverses localitats catalanes i que declara a Montcada com una ciutat "compromesa amb les persones refugiades". En el torn d'intervencions, la regidora del PP, Eva García, va argumentar la seva abstenció perquè, "tot i compartir molts dels punts de la moció, no es fa incidència en la necessitat d'actuar en els països d'origen dels refugiats". Gonzalo García, representant de la CUP, va criticar Europa pel tracte "inhumà" cap als refugiats i va expressar la seva preocupació davant el creixement dels partits d'extrema dreta que rebutgen la diversitat cultural: "Esperem que l'UE rectifiqui i aculli les persones que es juguen la vida per creuar el Mediterrani".

En el seu torn de paraula, Daniel Moly (CDC) es va mostrar partidari de la moció, però va posar en dubte que el municipi tingui la capacitat per ser una ciutat acollidora i va criticar el govern municipal per haver eliminat la regidoria d'Integració i Cooperació del seu cartipàs. Aquesta acusació va rebre la resposta de Mónica Martínez (ICV-EUiA-E), regidora de Cultura i Participació Ciutadana, que va defensar que la seva cartera ha assumit les competències en matèria de cooperació i va criticar l'anterior govern per no tenir cap tècnic treballant en aquesta regidoria. Martínez va ser l'encarregada de defensar la postura del seu partit en el debat de la moció i va defensar la implicació de les administracions locals i autonòmiques, en contraposició amb el "vergonyós paper de l'Estat". "Malgrat no tenir competències, el món local ha de donar resposta a la insensibilitat dels Estats", va afegir.

Sergi Martín, portaveu de Círculo Montcada, va criticar el govern espanyol per només haver donat asil a 18 refugiats i va elogiar la tasca d'entitats com SOS Refugiats MIR que permet que "els refugiats no caiguin en l'oblit i rebin l'ajuda necessària". Montserrat Ribera, en nom d'ERC, va exigir que l'UE es replantegi la seva política de solidaritat amb els refugiats i va demanar que es doti "al món local dels recursos adients per ser protagonista en aquesta matèria".

El portaveu de Ciutadans, David Gerbolés, va argumentar el seu vot favorable, fent referència a l'acord que el seu partit, juntament amb altres formacions polítiques, va fer al Congrés dels Diputats abans del Consell Europeu que va debatre el tema dels refugiats que instava a l'UE a respectar el drets humans i assumir les seves responsabilitats sense externalitzar la gestió a un tercer país i que es mostrava en contra de les deportacions massives.

Carme Porro, portaveu del PSC, es va mostrar autocrítica amb l'actitud del plenari, demanant que els grups municipals es posessin a treballar per redactar un text que la sessió plenària del mes de març va acordar que s'enviaria a les institucions europees. "Ens agradaria tenir el suport de l'Estat per poder tenir les eines per acollir als refugiats, que són el motor de les societats que els reben", va comentar Porro.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari