Montcada presenta el full de ruta per esdevenir un pont entre Barcelona i el Vallès

El Pla Estratègic es presenta a la Casa de la Vila amb la presència del conseller de Treball, Chakir el Homrani

D'esquerra a dreta, el regidor Jaume Teixidó, l'alcaldessa Laura Campos, el conseller Chakir el Homrani i Oriol Homs, de la Consultura Notus
Sílvia Alquézar
El conseller Chakir el Homrani va signar al llibre d'honor de l'Ajuntament abans de començar la presentació del Pla Estratègic de Promoció Econòmica i Ocupació

L’Ajuntament va presentar aquest dijous el Pla Estratègic de Promoció Econòmica i Ocupació, aprovat al Ple del passat novembre, en un acte a la Casa de la Vila amb la participació del conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir el Homrani, i una àmplia representació municipal. El Pla pretén donar resposta, en el termini de cinc anys, als reptes de l’economia local, que passen per impulsar l’economia 4.0 i l’economia circular, prevenir els efectes del canvi climàtic i afrontar l’envelliment de la població. Segons l’estudi, Montcada disposa de tres palanques claus que ajuden a afrontar el futur amb èxit: el seu potencial industrial –té 927 empreses repartides en 12 polígons–, la seva estratègica situació geogràfica a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la diversitat territorial i social del municipi.

El Pla, elaborat per la consultora Notus, es divideix en tres eixos; el denominat ‘Montcada i Reixac, ciutat amb passat, present i futur industrial’ vol adaptar el teixit productiu de la ciutat als canvis, amb l’objectiu de millorar l’espai industrial, fomentar la innovació empresarial, donar suport les empreses en la millora de la qualificació del  seu personal i mantenir el teixit empresarial actual, fomentant noves inversions i l’atracció de talent. Un altre repte del projecte és ‘Ciutat de noves oportunitats’, perquè tothom pugui aprofitar les oportunitats de futur amb un treball digne. Els objectius d’aquest eix són incrementar el nivell de formació de la població, requalificar els equips de treball amb nous perfils professionals, facilitar l’accés a l’ocupació de col·lectius amb dificultats i millorar la implementació de la nova llei de contractació pública.

En tercer lloc, l’eix ‘Ciutat cultural, esportiva, ambiental i comercial’ pretén potenciar l’atractiu de Montcada i Reixac mitjançant els esmentats àmbits, amb accions adreçades a la valorització del patrimoni natural, l’atracció de turisme de proximitat i empresarial, la generació d’oferta d’oci cultural i esportiu i la millora del comerç de proximitat. Aquests objectius es concreten en un total de 40 accions a desenvolupar fins al 2024, algunes de les quals reforcen accions ja existents i d’altres en són noves.

Intervencions

El regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, Jaume Teixidó (ERC), va inaugurar els parlaments posant de relleu la importància del Pla “per donar una resposta reflexionada, consensuada i eficient a les qüestions claus del futur de la ciutat en l’àmbit de desenvolupament local i cicatritzar tot el mal que va fer la crisi econòmica”. També va intervenir l’alcaldessa, Laura Campos (ECP), qui va dir que aquest pla és el full de ruta per planificar el nostre futur en l’àmbit de l’economia i l’ocupació. Volem revertir els anys de servei de Montcada cap a Barcelona i convertir-nos en el pont entre la capital catalana i els vallesos”. Campos va destacar que aquest és el setè pla que presenta l’equip de govern en el marc de l’estratègia d’acció social per millorar la vida de la ciutadania des de diferents àmbits i va aprofitar la presència del conseller per demanar a les institucions actuacions urgents i conjuntes per posar en marxar mecanismes de cooperació i polítiques de protecció al teixit industrial del territori. Cal activar el pacte per la reindustrialització al Vallès Occidental i dotar-lo econòmicament per oferir alternatives a la pèrdua de llocs de treballs”, va manifestar l’edil, en referència a l’incert futur de Nissan i als últims expedients de regulació a empreses de Montcada com Prysmian i TE Connectivity.

Per la seva banda, el conseller va elogiar el Pla perquè reconeix la importància de la indústria com un valor que aquest país no es pot permetre perdre” i del treball com “la millor política social sempre que sigui de qualitat”. Entre les nombroses propostes recollides al document, el Homrani va posar de relleu la creació del Consell Local de la Formació Professional: “Podem empoderar les persones amb una bona qualificació empresarial”, va dir el conseller de Treball, qui també va destacar que és urgent derogar la llei que permet fer expedients de regulació preventius, sense causes econòmiques ni organitzatives. D’altra banda, el Homrani va anunciar que a finals de març la Generalitat aprovarà el nou decret de polítiques d’ocupació, que té com a principal novetat la implicació de tots els agents socials.

Una seixantena de persones va assistir a la presentació del Pla Estratègic, la majoria vinculades amb el teixit industrial i comercial de la ciutat. Entre el públic també hi va haver una representació del comitè d’empresa de Nissan, que va mantenir una breu entrevista amb el conseller, qui va traslladar a la plantilla el seu suport i els va informar que la Generalitat està treballant per donar-li un futur a la multinacional nipona a Catalunya.

Deixa un comentari