Montcada Ràdio posa el punt final a les seves emissions

A partir del 9 de gener els espais dels col·laboradors es podran escoltar en format podcast a laveu.cat

Els programes que emetia l'emissora s'oferiran ara en format podcast a través de laveu.cat
Pilar Abián

Montcada Ràdio (104.6 FM), el mitjà de comunicació degà de la ciutat, ha tancat avui les seves emissions després de 35 anys d’història. A partir del 9 de gener, els programes que oferia pel 104.6 de l’FM i en línia es podran seguir escoltant en format podcast a través de laveu.cat i els canals Ivoox i Spotify. Es tracta d’espais fets per col·laboradors que tracten diferents temàtiques. Alguns porten més de 20 anys en antena com Aqualung, dedicat a músiques d’arreu del món i presentat per Juli Guiu i Neus de Abril, o Camps de cotó, especialitzat en jazz i dirigit per Andreu Fábregas. D’altres com República Schrödinger, d’Àlex Mesa i Joel Jáimez, també s’acosten a la vintena i El Fanalet, de Jesús Abad, s’apropa a la dècada d’emissions. Més recents són Friends&Frequencies, de Tony Villar, Behind The Clap, de Yahaira Cruz, Sons de prop, de Manel Aljama i Coblejant, presentat per Queralt Pedemonte. Finalment, Mixtape, dedicat a la música rock, té la particularitat que es produeix a Alemanya, país on resideix la seva directora i presentadora, la montcadenca Mercedes Herrada.

En els darrers anys i de forma progressiva l’emissora ha anat perdent pes i audiència enfront el creixement i la consolidació dels altres dos mitjans potents del departament, La Veu i laveu.cat. En la decisió de clausurar definitivament la ràdio també ha tingut un pes decisiu el cost econòmic que implicaria traslladar-la al nou local del carrer Major on s’ubicarà en breu el departament.

“Tancar un mitjà com la ràdio ha estat una decisió difícil però també realista tenint en compte els recursos econòmics i humans de què disposem”, ha explicat la gerent de Montcada Comunicació, Pilar Abián.

Trajectòria

Montcada Ràdio va iniciar les seves emissions l’estiu de 1986 tot i que fins al 1987 no va ser reconeguda oficialment com l’emissora municipal de l’Ajuntament. La primera seu del mitjà va ser al carrer Major 83, després es va traslladar a Julio García fins que al 1998 es va ubicar a l’edifici de l’Ajuntament, a l’avinguda de la Unitat, 6. Al 2017 l’emissora va celebrar el seu 30è aniversari coincidint amb el 25è de La Veu quinzenal.

Durant la seva dilatada història, Montcada Ràdio ha rebut dos premis destacats, el Rosalia Rovira concedit per la Diputació de Barcelona al millor programa cultural obtingut per ‘El Basar de la Cultura’, l’any 2007 –també va ser finalista al mateix guardó l’any 1989 pel concurs escolar ‘Elis elis’– i al millor programa local atorgat pel RAC l’any 2014 a ‘El fanalet’, espai que dirigeix el periodista Jesús Abad.

Una resposta a “Montcada Ràdio posa el punt final a les seves emissions”

 1. Es una mala noticia despedir el año con el cierre de un medio de comunicación como Montcada Radio. Montcada siempre ha tenido una tradición radiofónica.Hace 44 años, Radio Montcada o recordar que las primera emisiones en radio se produjeron en Bifurca, hace ya más de 70 años. La radio ha sido y será un medio comunicación directo, cercano a la ciudadanía y de fácil acceso para la mayoría de la población.
  Los nuevos canales de comunicación tendrían que servir para complementarla, pero no para sustituirla, ya se vaticinaba cuando apareció la TV o como rezaba la canción, “Video Killed the Radio Star”, pero no fué así.
  De hecho solo hay que mirar las últimas estadísticas en consumo de radio en Catalunya (Informe sobre l’audiovisual a Catalunya 2020) para ver su aumento.
  Otras poblaciones del Vallès han vuelto a recuperar su emisora municipal, y han solicitado licencia para su apertura.

  La radio municipal es una plataforma de publicidad, entretenimiento e información, para entidades, comerciantes, centros educativos y actos municipales, entre otros muchos.
  Pero,como todo en la vida, para que algo funcione primero hay que creérselo, sinó se trabaja en ello es fácil que acabe autodestruyéndose como Montcada Radio.
  Es triste que se haya apagado la voz de la radio en Montcada. Espero que algún día vuelva a renacer.

  José Fº Artacho

Deixa un comentari