Montcada Transparència demana a l’Ajuntament que articuli mecanismes per destapar la corrupció

El col·lectiu vol posar en marxa l’Observatori Ciutadà Municipal (OCM), un portal a través del qual es publicaran les preguntes que els veïns vulguin fer a l’administració

El Casal Popular El Brot va ser l'escenari de l'acte de Montcada Transparència
Pilar Abián

Montcada Transparència vol que l’Ajuntament articuli mecanismes per destapar casos de corrupció tant a l’administració com a les entitats del municipi. Aquesta ha estat una de les demandes que el col·lectiu ha fet en l’acte organitzat aquest divendres al Casal El Brot que ha comptat amb la presència de tres representants del govern municipal, Óscar Gil (ICV-EUiA-E), Jordi Sánchez (ERC) i Sergi Martín (Círculo Montcada). Després de la projecció d’un vídeo sobre la corrupció política a Espanya, dos dels representants de Montcada Transparència, Xavi Calvo i Arnau Oncins, han lamentat que treballadors de diferents administracions o ciutadans que han denunciat l’actuació irregular de polítics hagin perdut la feina o hagin estat objecte de represàlies. Per evitar que això passi a la localitat, el col·lectiu demana al consistori local que articuli els mecanismes necessaris per facilitar les denúncies i protegir els denunciants.

Els representants de Montcada Transparència han valorat positivament la resposta que han rebut fins ara del nou govern a les seves peticions i han expressat la seva confiança en què hi hagi col·laboració mútua. Una de les fórmules proposades és la creació de l’anomenat Observatori Ciutadà Municipal (OCM), un portal a través del qual es publicaran les preguntes que els veïns vulguin fer a l’administració, fins i tot de forma anònima, i que aquesta estarà obligada a respondre.

El regidor de Transparència i Bon govern, Sergi Martín, s’ha mostrat predisposat a col·laborar amb Montcada Transparència i a facilitar qualsevol informació que sol·licitin els veïns o les entitats. També ha animat a denunciar els possibles casos de corrupció: “Necessitem l’ajuda de tots per fiscalitzar i vigilar el que s’ha fet i es fa amb els diners públics”. Martín també ha afegit que l’Ajuntament, en compliment de la nova Llei de la Transparència, avançarà força en obrir l’administració a la ciutadania.

 

Cas denunciat

A l’acte fet a El Brot també ha intervingut Luis Miguel Rodríguez, expresident del CB Montcada, qui ha explicat la querella que ha presentat contra un dels seus predecessors, Pere Oliva, per presumpta estafa i falsetat documental. El querellant argumenta que quan va arribar a la presidència, al 2010, el club tenia un deute amb Hisenda desmesurat que arribava als 552.000 euros –segons sosté Oliva, poc més de 200.000. Després d’abandonar l’entitat, al 2012, fruit d’una moció de censura, Rodríguez va presentar una denúncia a l’Oficina Antifrau argumentant que part del deute del club l’havia generat l’anterior president amb l’emissió de factures falses a diferents empreses en concepte de publicitat. La demanda no va prosperar per falta de proves. La denúncia va ser admesa a tràmit el passat mes de gener al Jutjat de Cerdanyola que ha iniciat les diligències prèvies per determinar la veracitat o no de les acusacions. Rodríguez ha dit que està disposat a arribar fins al final per demostrar les seves acusacions, en què també ha implicat l’Ajuntament, i ha criticat que Oliva ocupi el càrrec de jutge de pau. 

Seccions:

Deixa un comentari