Montcada Transparència proposa crear un Observatori Ciutadà Municipal

El col·lectiu es va presentar divendres en un acte al Casal Popular El Brot

Dos dels impulsors de Montcada Transparència, Josep Miquel Palomino i Xavier Calvo, durant la presentació de l'entitat
Sílvia Alquézar

Montcada Transparència vol posar en marxa un Observatori Ciutadà Municipal (OCM) amb l’objectiu de posar a l’abast de la ciutadania la gestió de l’Ajuntament. El col·lectiu es va presentar divendres en un acte al Casal Popular El Brot durant el qual representants de l’Observatori de Sabadell van explicar la seva experiència a la capital vallesana. “Volem promoure la cultura de la transparència, el debat i la participació”, va explicar Josep Miquel Palomino, un dels impulsors de la iniciativa local, que va néixer a la tardor de l’any passat amb la idea de donar a conèixer el pressupost municipal i les ordenances municipals “d’una forma clara i entenedora per a tothom”, va remarcar Palomino.

 

De moment, Montcada Transparència compta amb el suport d’EUiA, ICV, Podem, la Plataforma de Treballadors i Aturats, el moviment 15M, els Indignats, el Casal Popular El Brot, Esconcs en blanc, Esquerra, la CUP i Ciutadans. El col·lectiu pretén fomentar el control extern de les institucions polítiques i promoure auditories externes anuals per garantir la transparència i la participació. “Fem una crida a la ciutadania perquè s’impliqui en el projecte”, va dir Xavi Calvo, un altre dels impulsors de la iniciativa montcadenca, qui va parlar d’altres objectius com que els ajuntaments treballin amb la banca ètica, no pagar el deute il·legítim i permetre escriure comentaris a les notícies publicades als mitjans de comunicació locals, entre d’altres.

 

Paral·lelament, Montcada Transparència també està treballant en la creació de l’OCM de Montcada.  “Els observatoris són uns espais independents de l’administració i els partits polítics, gestionats per la ciutadania”, va explicar Marc Pérez, de l’OCM Sabadell, qui va recordar que són una eina perquè les entitats i els particulars puguin fer arribar les seves peticions als ajuntaments, es puguin treballar els temes de forma col·lectiva i es fomenti un canvi de mentalitat a les administracions per tal de compartir la seva gestió. “La informació és poder, per tant, si volem una democràcia participativa hem d’intentar tenir la informació”, va indicar Pérez, qui va apuntar la necessitat de constituir l’OCB en una entitat “per tal de cedir el nom a qualsevol ciutadà que vulgui fer una instància a l’Ajuntament”.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari