Montcada viurà les cinquenes Jornades pel Soterrament els dies 6 i 7 de març

En el programa destaquen una taula rodona per posar en comú l’experiència de ciutats que reivindiquen soterrar vies i la presentació d’una auca

D'esquerra a dreta, Sánchez, Campos, Mollet i Bueno, durant la roda de premsa
Laura Grau

Les V Jornades pel Soterrament, organitzades conjuntament per l'Ajuntament i la Plataforma Tracte Just Soterrament Total (PTJST), tindran lloc els propers dies 6 i 7 de març. Aquest matí, l'alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA), acompanyada del president de l'Àrea Territorial Jordi Sánchez (ERC), i els representants del col·lectiu ciutadà, Antoni Mollet i Ramon Bueno, han presentat el programa. Campos ha afirmat que "les jornades d'enguany seran diferents a les d'altres anys perquè arriben en un context marcat pel compromís de l'Estat del soterrament" i ha afegit que "tot i així, cal mantenir viva la reivindicació i la vigilància del compliment dels acords". Per la seva banda, Jordi Sánchez ha comentat que "estarem atents que es compleixin els terminis fixats i no celebrarem res fins que el tren no passi soterrat".

La jornada s'iniciarà el primer dia, a l'Auditori municipal a les 18.30h, amb la conferència "Diferents experiències de ciutats que reivindiquen el soterrament" a càrrec de representats municipals i entitats veïnals de Múrcia, L'Hospitalet, Sant Feliu, Montmeló i Montcada i Reixac, que han reclamat o continuen reclamant el soterrament de les vies al pas pels seus nuclis urbans."Creiem que és interessant conèixer altres lluites com la nostra i teixir complicitats entre col·lectius que treballem per objectius similars", ha dit Bueno. Durant l'acte es presentarà oficialment "L'auca del soterrament", realitzada pel reconegut dibuixant de còmics, Carlos Azagra, que ha fet una il·lustració que recopila els principals moments de la reivindicació montcadenca. L'alcaldessa ha afirmat que "l'objectiu d'aquest auca és arribar a l'alumnat de les escoles i els instituts per tal que preguin consciència del perill que suposa tenir dos passos a nivell al centre del municipi per on ells passen cada dia". El primer dia de les jornades finalitzarà amb la interpretació d'una cançó sobre el soterrament que ha realitzat el grup de rap local LB.

L'endemà, 7 de març, l'escenari serà el carrer Major, a la cantonada amb Bogatell, on es realitzarà gran part de l'homenatge a les víctimes del tren al llarg de la història al municipi. Enguany i com a novetat, els parlaments oficials s'han traslladat a aquest punt, on també es farà un minut de silenci, la lectura d'un poema a càrrec dels joves Gerard Vives i Nora Hendrikse. Des d'aquest punt, i amb l'acompanyament de la batucada del Grup de Drac i Diables de Can Sant Joan, els assistents faran un recorregut fins arribar al monòlit en record a les víctimes del tren, ubicat a la Cruïlla del soterrament (carrer Bogatell amb Colon), on dipositaran 170 clavells blancs, un per cada mort a les vies a Montcada i Reixac, al llarg de la seva història.

Coincidint amb les jornades, des del 2 i fins al 9 de març, el carrer Major serà l'escenari d'una exposició fotogràfica realitzada per la PTJST per conscienciar a la ciutadania sobre la reivindicació del soterrament.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari