Montcada vol recuperar el riu Ripoll

Els sis ajuntaments riberencs i la Generalitat aportaran 42.000 euros per fer un estudi sobre l’estat actual de l’entorn fluvial

L’alcalde de Montcada i Reixac, César Arrizabalaga, ha signat aquest migdia un conveni amb el conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal, i els alcaldes dels altres cinc municipis ubicats a la conca del riu Ripoll, per tal d’encarregar un estudi per a la recuperació paisatgística d’aquest entorn fluvial.

Aquest estudi aportarà una visió conjunta de l’estat actual de la conca i propostes de recuperació i millora paisatgística que serviran com a marc de referència en totes aquelles actuacions que duguin a terme els municipis riberencs.

El conveni estableix una aportació econòmica de 42.000 euros, dels quals la Generalitat posarà el 50% i cada ajuntament una quantitat proporcional. En concret, el de Montcada i Reixac aportarà 1.911 euros.

El treball, que s’emmarca en la línia d’actuació de la Llei del paisatge, estarà enllestit el mes de juliol. Determinarà els elements i sectors del riu que requereixen una actuació més urgent; aportarà propostes concretes d’intervenció paisatgística i de regulació normativa per als sectors paisatgístics diferenciats; dissenyarà una proposta de xarxa de camins i de connectivitat respectuosa amb els valors mediambientals i paisatgístics i compatible amb l’ús social dels espais; presentarà mesures específiques per a la protecció i el manteniment de la llera i de l’espai fluvial en el seu conjunt; i proposarà estratègies de promoció del patrimoni arquitectònic, històric i cultural vinculat al riu.

El Ripoll és un afluent del Besòs que travessa, al llarg de 40 quilòmetres, els municipis de Sant Llorenç Savall, Castellar del Vallès, Sabadell, Barberà del Vallès, Ripollet i Montcada i Reixac. L’activitat humana i productiva ha modificat al llarg dels anys l’aparença del riu, amb l’ocupació del seu entorn amb activitats agrícoles i industrials.

La conca del Ripoll és un dels pocs paisatges fluvials preindustrials a Catalunya, amb la localització en el seu recorregut de jaciments de diferents èpoques, construccions preindustrials i enginys hidràulics per al manteniment de l’horta. Ara bé, aquesta riquesa patrimonial ha conviscut amb un deteriorament progressiu de l’entorn fluvial.

Per tal d’impulsar la recuperació d’aquest medi natural i del seu patrimoni, els diferents municipis ubicats a la conca han impulsat en els darrers anys diverses actuacions, tant de forma conjunta com individual. Una d’aquestes experiències és el projecte europeu FIL, ‘el riu com a fil de la vida’, en què participa Montcada i Reixac, i que s’emmarca en la iniciativa comunitària Interreg B Meddoc, l’objectiu de la qual és desenvolupar actuacions de millora en els entorns fluvials dels rius Sarno (Itàlia), Sorgue (França) i Ripoll.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari