“No estàvem disposats a perdre les llibertats que acabàvem d’assolir”

L’exalcalde, Josep M. Campos, i l’exregidor del PSUC i sindicalista, Antonio Cazorla, rememoren la nit de l’intent del cop d’Estat

Amb motiu del trentè aniversari de l’intent de cop d’Estat, la coalició ICV-EUiA va organitzar ahir a l’Auditori un acte sobre com es van viure els esdeveniments a Montcada i Reixac. A la xerrada, l’excalcalde del municipi, Josep M. Campos, i el sindicalista i exregidor Antonio Cazorla, van explicar la seva experiència durant aquella nit a l’Ajuntament, on es van tancar amb altres companys de partit i veïns en defensa de les institució. “No estàvem disposats a perdre les llibertats que acabàvem d’assolir”, van coincidir a dir els dos ponents. Campos i Cazorla van explicar diverses anècdotes com ara el passeig que un grup de Fuerza Nueva va fer pel carrer Major amb actitud provocadora o l’entrevista que l’exalcalde va mantenir amb el cap de la Guàrdia Civil, un cop el rei va parlar per televisió i es va constatar que el cop d’Estat no reeixiria. Els excàrrecs públics van fer constar que tot el que van fer aquella nit no va respondre a cap acte de valentia, sinó que va ser una actuació coherent amb els seus principis i les seves idees.

El professor d’Història de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Martí Marín, va explicar el succès fent una contextualització del moment polític, a l’inici de la transició, i es va referir a les diferents teories que han girat al voltant de la qüestió des de la més inverosímil, en la seva opinió, –una conxorxa del PSOE des del CESID- fins a la que involucra la Monarquia. En qualsevol cas, Marín va concloure que “mai no s’ha arribat fins al final quant a jutjar tots els implicats, perquè hi havia massa gent involucrada no només del cos militar, sinó també de la societat civil”.

 

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari