Nou espai d’ús públic al Turó de Montcada

L’empresa Holcim ha recuperat aquest indret en el marc de la segona fase de restauració de la muntanya, que fins al 2013 va patir l’activitat extractiva de pedra calcària per part de la cimentera

El nou espai que s'ha obert al públic constitueix la part interior i central del que va ser l'antiga cantera de pedres calcàries
Holcim

Holcim ha obert un nou espai d’ús públic al Turó de Montcada, que es pot visitar a través de l’itinerari senyalitzat, ampliat en un quilòmetre i mig. Aquest nou espai, de 28,5 hectàrees, constitueix la part interior i central de l’antiga cantera de pedres calcàries i té un alt valor ecològic i ambiental. El recorregut permet observar les noves plantacions d’alzines i roures, així com els pi blanc o la vegetació arbustiva. Al centre, hi ha una zona humida en forma de llacuna, repoblada amb salzes, freixes i arbustos, on la fauna autòctona pot trobar un indret adaptat a les seves necessitats.

Aquesta actuació s’emmarca dins la segona fase de restauració del Turó, una muntanya que fins al 2013 va patir l’activitat extractiva de pedra calcària per part de l’empresa cimentera. Des del 2010, aquest sector, propietat d’Holcim, és un espai natural protegit que forma part del Parc Natural de la Serra de Collserola i està dins de la Xarxa Natura 2000. L’empresa va signar amb ACER (Associació per a la Conservació de l’Entorn i la Recerca) un acord de custòdia el 2013 per fer compatible l’ús del territori amb la conservació dels seus elements naturals, paisagístics i patrimonials perquè el pugui gaudir la ciutadania.

ACER ja va fer el passat cap de setmana la primera visita al nou espai obert al Turó
ACER

Perfil dels visitants

Segons un estudi del Consorci del Parc de la Serra de Collserola, la majoria de visitants del Turó tenen entre 35 i 54 anys, en un 61% són homes i prop del 60% resideix al municipi. El perfil del visitant és una persona que coneix els estatuts de protecció del Parc Natural, en un 69% dels casos, tot i que encara són pocs els usuaris que coneixen totes les figures de protecció que caracteritzen aquest espai.

Deixa un comentari