Òscar Gil: “Maresma ja no pot seguir disfressant les dades; les xifres de l’informe són prou clares’

El president de l’Àrea Econòmica respon les declaracions fetes pel seu predecessor, Joan Maresma, ahir en roda de premsa

"Maresma continua explicant una part de la veritat però ara ja no pot seguint disfressant les dades; les xifres de l'informe financer són prou clares sobre l'estat del romanent de tresoreria". Amb aquesta contundència el president de l’Àrea Econòmica de l'Ajuntament, Òscar Gil (ICV-EUiA), ha sortit al pas de les declaracions fetes pel seu predecessor, el convergent Joan Maresma, ahir en roda de premsa, tot expressant la seva sorpresa pel la difícil situació de les arques municipals. L'explicació, segons Gil, respon a dos factors, d'una banda, a l'augment de la despesa corrent motivada per l'increment del cost dels serveis de subministrament d'equipaments públics, i de l'altra, pel pagament d'interessos derivats de les expropiacions forçoses. "Va ser el propi Maresma qui va signar al maig del 2015 destinar prop de 2 milions d'euros, del romanent positiu de 2,2 milions de l'exercici anterior, per pagar els interessos de demora pactats amb els particulars", ha assenyalat Gil tot recordant que havia un requeriment judicial que obligava a fer-ho. L'edil també ha volgut fer constar que la reducció del romanent positiu és una tendència que es va iniciar al 2013, quan encara governaven PSC i CiU.

Pel que fa al percentatge d'endeutament, el fet que s'hagi passat del 38% al 2014 al 65% actual, està relacionat, segons Gil, amb com presentava l'anterior govern els comptes i amb qüestions més tècniques, com ara la incorporació al pressupost del 2015 del cànon corresponent al cens enfitèutic per pagar el complex Montcada Aqua i a l'obligació d'incorporar com a deute 4 milions d'euros per fer front a les operacions de confirming per al pagament de proveïdors. "El PSC i CiU ho saben prou bé perquè aquestes mesures són les que van aprovar en el pressupost del 2015", ha afegit Gil. El nou executiu també ha hagut d'assumir el pagament de 900.000 euros anuals a l'AMB per fer front a les expropiacions forçoses fins al 2024 i de 600.000 euros durant els propers set exercicis per sufragar el cost de la nau que ocupa la brigada municipal al polígon de Can Milans.

 

Equipaments i externalitzacions

"Des que hem entrat al govern hem estat molt curosos amb la despesa corrent però és obvi que mantenir tota la xarxa d'equipaments desproporcionats que es van fer durant anteriors mandats és molt costós, sobretot si a això li hem d'afegir el pagament d'expropiacions amb els corresponents interessos, fruits d'una mala gestió", ha replicat Gil. Quant a la xifra de 24 milions d'euros en diners pendents de pagament per part d’administracions i particulars, el responsable de l'Àrea Econòmica ha recordat que ve de l'acumulació dels últims mandats. Un altra crítica de l'edil al seu predecessor ha estat l'elevat grau de serveis externalitzats, gairebé el 73% del total que es presta, "sense que es fes cap informe econòmic argumentant la seva eficiència", ha dit.

"Estem fent el possible per obtenir més ingressos i recursos però, en paral·lel, hem de modernitzar l'organització interna de l'Ajuntament per fer-la eficient, una tasca que no es va fer quan tocava i de la qual ara estem pagant les conseqüències", ha afegit Gil.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari