PIMEC reclama una injecció urgent de diners a les petites i mitjanes empreses

La patronal insta l’Estat i les administracions públiques a pagar les factures pendents

Antoni Cañete, durant la video conferència organitzada per diferents ajuntaments, entre els quals, el de Montcada i Reixac
Pilar Abián

"Aquesta crisi és diferent a totes les que hem viscut, ha estat sobtada i ha deixat les empreses sense liquiditat; si no reben ingressos amb urgència, moltes acabaran tancant". Aquesta és una de les reflexions que ha fet avui Antoni Cañete, secretari general de PIMEC i president de la Plataforma Mutisectorial Contra la Morositat, en la videoconferència ‘Associacionisme empresarial davant els reptes econòmics i de transformació’ organitzada per la comunitat Open Industry 4.0 que integren els ajuntaments de Montcada i Reixac, Sabadell, Terrassa, Barberà, Rubí i Sant Quirze. La ponència tenia com a objectiu aprofundir en l’impacte actual de la COVID-19 sobre les pimes i els autònoms, especialment les ubicades a la comarca del Vallès Occidental, un dels motors industrials del sud d'Europa, segons el representant de PIMEC.

Cañete ha començat la seva intervenció posant de manifest que la situació que afronten en aquests moments la societat i l'economia és totalment nova i diferent a les crisis viscudes amb anterioritat. "A diferència de la de final de la dècada del 2000, que va ser financera, l'actual no ha estat provocada per ningú, ha estat inesperada i afecta tothom", ha dit tot remarcant que la prioritat han de ser les persones i salvar el màxim nombre de vides. Feta aquesta puntualització, el ponent s'ha centrat en l'impacte que aquesta crisi sanitària està tenint en l'economia. Segons ha assenyalat, una enquesta feta per la PIMEC constata que el 90% de les empreses ubicades a Catalunya n'estan afectades i que una part molt important han deixat de produir de cop, entre el 80 i el 100%.

"Quan estàvem en un moment d'acceleració, ens hem hagut d'aturar de cop" ha lamentat Cañete. Fent un símil entre persones i empreses, el ponent ha equiparat la liquiditat empresarial a la sang: "Si les empreses no reben aviat una transfusió, moltes acabaran morint i això significarà la destrucció de llocs de feina i la recaptació de menys impostos per part de les administracions".

Pel que fa a les mesures adoptades fins al moment per l'Estat, Cañete ha valorat positivament les línies de crèdit ICO per valor de 100.000 euros però ha demanat posar fer als interessos, que van començar sent de l'1,5% i ja han pujat fins al 3,5%. D'altra banda, ha recordat que aquests ajuts no són a fons perdut, sinó préstecs que s'hauran de retornar. També ha qüestionat decisions vinculades al confinament total, com ara l'obligatorietat de mantenir nòmines, tot i l'aturada obligatòria de dues setmanes durant les quals les empreses no ha pogut facturar.

 

Propostes

Malgrat la difícil conjuntura, el representant de PIMEC opina que, si l'Estat actua amb rapidesa, encara hi ha opcions de redreçar la crisi ajudant el teixit econòmic. En aquest sentit, Cañete ha proposat actuar contra la morositat, començant per les pròpies administracions públiques. ''L'Estat ha de vetllar perquè es paguin les factures acumulades que, a data d'avui, pugen a prop de 15.000 milions d'euros, dels quals 8.500 ja han passat fins i tot de la data de pagament obligat", ha dit el ponent. La Comissió Nacional del Mercat de Valors també ha reconegut l'existència d'impagaments en el mercat bursàtil per valor de 122.000 milions d'euros. 

"En un moment com aquest és incomprensible i inadmissible que l'Estat no actuï contra la morositat, començant per la de les pròpies administracions; això sí que seria realment donar oxígen a les empreses i ajudar-les a sobreviure", ha dit Cañete. El secretari general de PIMEC també ha aprofitat per criticar les limitacions de la Llei de Racionalizació i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) que impedeix els ajuntaments fer ús del romanent positiu de tresoreria. Després de la seva ponència, Cañete ha atés les consultes dels empresaris i autònoms que han seguit la videoconferència.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari