Crida de l’alcalde a celebrar la Diada des del respecte

En nom de la societat civil, Francesc López, president de l’Associació Cultural Montcada, ha reivindicat el dret a decidir i la defensa de la llengua catalana

Força públic aquest matí a la plaça de l’Església per assistir a la celebració institucional de la Diada de Catalunya en un acte organitzat per l’Ajuntament que ha tingut una hora de durada i que ha comptat amb la participació d’una desena d’entitats en l’ofrena floral, una tradició que ha estat recuperada pel nou govern –PSC i Vivimir–. Després d’anys d’absència, el PP ha tornat a estar present a la celebració al costat de la resta dels portaveus dels grups municipals que, excepte Vox, han acompanyat l’alcalde, el socialista Bartolo Egea, durant la lectura del seu parlament, també interpretat en llengua de signes.

Bartolo Egea, en el seu primer discurs amb motiu de la Diada
Berta Barcons

Les primeres paraules de l’edil han estat en record a les víctimes del terratrèmol del Marroc, tot indicant que el consistori en farà una aportació econòmica d’ajuda a través del Fons Català de Cooperació, i també per expressar el condol per l’atropellament a l’R3 a Montmeló que ahir va costar la vida a quatre joves.

La Diada és una jornada destinada a reivindicar amb orgull la identitat i les institucions i símbols del país que ens representen a tots

Bartolo Egea, alcalde

A continuació, Egea ha parlat del significat de la Diada com a jornada destinada a “reivindicar amb orgull la identitat i les institucions i símbols del país que ens representen a tots”, ha dit, tot afegint que la celebració no pot excloure ningú, atenent a la rica pluralitat de la societat catalana. L’alcalde ha lloat el tarannà de Catalunya com a terra d’acollida, “oberta i amable”, i la seva trajectòria històrica en defensa dels drets i les llibertats.

Enfront un context polític que ha qualificat de “convuls” fruit, segons ha assenyalat l’alcalde, del “discurs d’odi que només vol fer retrocedir la nostra societat”, Egea ha parlat de lluitar i treballar pel benestar de tothom: “Amb l’esforç col·lectiu, hem d’avançar junts cap al futur; és el nostre deure deixar per a les pròximes generacions una Catalunya pròspera, moderna i acollidora“.

L’alcalde ha acabat el seu parlament convidant els assistents a viure la Diada des de la reivindicació pacífica i des del respecte a les diferents ideologies de cadascú.

Francesc López, acompanyat dels portaveus municipals
Berta Barcons

En nom de la societat civil, ha intervingut el president de l’Associació Cultural Montcada, Francesc López, qui ha iniciat el seu parlament explicant als assistents el paper de l’entitat a la qual representa com a dipositària de documents vinculats a la història del municipi, cedits majoritàriament per veïns. Després d’aquesta primera introducció, López ha fet un apassionat discurs reivindicant el dret a decidir i en defensa de la llengua catalana, que ha definit com a “pedra angular” del país.

No defallirem en la nostra lluita pels drets i llibertats; com deia Josep M. Xirinacs, contra el vici de manar malament, hi ha la virtut de desobeir

Francesc López, president de l’Associació Cultural Montcada

El president de l’Associació Cultural Montcada ha enumerant amb èmfasi les vicissituds viscudes pel poble de Catalunya des de la guerra de Successió, al 1714 fins a l’actualitat, tot criticant la retallada de l’Estatut aprovat al 2006 per part del Tribunal Constitucional i la repressió vinculada al referèndum de l’1 d’octubre.

“El nacionalisme espanyol ha mostrat un aferrissat menysteniment cap a les comunitats històriques de l’estat, tot i que la Constitució diu que s’han de protegir tots els pobles, la seva cultura, les seves tradicions, les seves llengües i institucions”, ha lamentat López, tot fent una proclama clarament independentista: “No defallirem en la nostra lluita pels drets i llibertats; com deia Josep M. Xirinacs, contra el vici de manar malament, hi ha la virtut de desobeir”.

El president de l’Associació Cultural ha parlat també de la celebració del mil·lenari del Castell dels Montcada, el proper mes de novembre segons el document més antic localitzat al respecte, i ha acabat el seu discurs demanant al govern municipal l’ampliació del Museu per afegir un apartat dedicat a la pagesia, que recordi els arrels de la localitat.

L’AV Bosc d’en Vilaró, una de les entitats participants a l’ofrena floral

A continuació dels parlaments, diverses entitats i partits polítics han participat en l’ofrena floral i, després del Cant dels Segadors, els Castellers han aixecat un pilar de quatre. Un any més, el moviment independentista ha desplegat una gran estelada en una de les façanes properes a la plaça.

Els Castellers, fidels a la seva cita amb la celebració de la Diada, han aixecat un pilar de quatre
Berta Barcons

Mira aquí la retransmissió en directe de la celebració de la Diada 2023 des de la plaça de l’Església:

Deixa un comentari