Josep Punga, el montcadenc disposat a presidir l’ANC

El jove no descarta tornar a disputar la presidència de l’Assemblea a Lluís Llach en la votació prevista aquest cap de setmana

Josep Punga, economista de professió, ha tornat al municipi sis anys després d'haver marxat per motius d'estudi i de feina
Pilar Abián

El passat cap de setmana, el montcadenc Josep Punga va disputar a Lluís Llach la presidència de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), amb prop de 80.000 associats. Malgrat que finalment no va aconseguir prou suports per assolir el seu objectiu i va acabar retirant la seva candidatura, Llach tampoc no va guanyar, de manera que aquest dissabte es tornarà a repetir la votació.

En els darrers dies, Punga ha passat de ser un desconegut a tenir una gran projecció mediàtica, tot i que a Montcada i Reixac, el municipi on va arribar al 1997 amb pocs mesos de vida, ja fa temps que va entrar en política. Fill de pare angolès exiliat i de mare congolesa, aquest jove de 27 anys que es defineix com a nacionalista, catalanista i independentista es va afiliar als 18 a CDC per passar després al PDECat i a Junts, sent el número 4 de la llista que es va presentar a les municipals del 2019. L’any següent es va afiliar a l’ANC i el 2022 va decidir deixar Junts en considerar que la direcció nacional està “desencertada i desconnectada” del país.

Objectius

Amb l’Assemblea dividida entre el sector partidari de rivalitzar amb els partits amb una llista cívica i el que aposta per treballar per la unitat de l’independentisme –representat per Llach, a qui els seus detractors veuen massa vinculat a Puigdemont–, Punga no se situa en cap dels dos bàndols. Assegura que el seu únic objectiu és treballar per la independència i veu la via unilateral com l’única sortida.

Punga considera que la via unilateral és l’únic camí per assolir la independència de Catalunya

Davant del desencís generalitzat que hi ha entre el moviment separatista des de la DUI fallida del 2017, el montcadenc creu que cal marcar un objectiu clar i promoure una renovació de lideratges, amb gent disposada a enfrontar-se a l’estat. “La independència es guanya si es lluita i això implica costos, però crec que els beneficis són superiors”, opina. La seva tesi és que si aquest desig és majoritari, es pot generar un clima de desobediència civil que faci que les estructures de poder espanyoles no tinguin efectivitat. “És en aquest desori quan pots plantejar una alternativa de poder factible”, diu Punga qui no tem la possibilitat de repressió.

Per tornar a mobilitzar i unir l’independentisme, el montcadenc opina que els líders del referèndum han de fer un pas al costat: “La política que s’ha practicat en els darrers anys ha estat la de la dissuasió, la distensió i la normalització de les converses amb l’Estat i això ens ha adormit com a independentistes”. “Hem de recuperar l’energia i l’esperit de corps de l’1-O”, afegeix tot reivindicat la unitat, però subjecta a una estratègia que realment sigui exitosa.

Necessitem una Assemblea unida i forta per afrontar els reptes que tenim

Josep Punga

Punga opina que la persona que presideixi l’ANC ha de fer el possible per aglutinar totes les sensibilitats que estan representades al secretariat nacional i critica l’“immobilisme” que, en la seva opinió, manté Llach, qui ha rebutjat la proposta que el montcadenc sigui el vicepresident. “No pots imposar el teu projecte al 100% quan no tens el suport necessari per fer-ho, has d’escoltar i pactar; necessitem una Assemblea unida i forta per afrontar els reptes que tenim”, diu Punga, qui no descarta torna a presentar la seva candidatura dissabte en la nova votació destinada a elegir el nou líder de l’entitat.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari