‘Les obres dels pisos de la Rasa començaran aquest semestre’

Anabel Moreno, representant de Vivim, és l’actual regidora d’Educació i d’Habitatge

La número dos de Vivim, Anabel Moreno, és la responsable de les regidories d’Educació i Habitatge. Veïna de Mas Rampinyo i administrativa de professió, l’edil es va afiliar al seu partit l’any 2019. Moreno reconeix que exercir de càrrec públic no entrava en les seves expectatives però, un cop en el govern, viu l’experiència com un repte personal.

Com valora l’experiència de ser regidora després de sis mesos al càrrec?
És molt positiva. Encara estic aprenent i coneixent l’administració, però tinc moltes ganes de treballar per intentar trobar solucions als problemes.

Parlem d’Educació. Cara al curs vinent i a les portes que comenci la preinscripció, quina és la previsió quant al nombre d’alumnat?
Ja ens hem reunit amb Inspecció, Serveis Territorials i tots els agents implicats i, en principi, es mantindran els cursos i línies que hi ha en l’actualitat, no es modificarà res.

Com va l’elaboració del mapa escolar? El curs vinent ja funcionarà la proposta d’adscripció de cada centre de Primària a un únic institut?
Anem en aquesta línia. Diferents agents amb els quals hem tingut converses també hi estan d’acord, però encara estem en la fase inicial de debat. L’horitzó que ens hem marcat és el curs 2025-2026.

Els instituts podran ampliar l’oferta de batxillerat per al proper curs?
Aquest és un tema encara més verd. Tenim pendent una reunió amb la consellera i amb la secretària general d’Educació per plantejar-ho. Això requereix estudis amplis sobre l’oferta que hi ha en el territori per definir si finalment es pot ampliar aquí.

Pel que fa a les escoles bressol, què opina sobre la demanda d’augment de sou que fa el personal?
És un problema del conveni col·lectiu del sector. De tota manera, l’Ajuntament ha inclòs una millora de salaris als nous contractes signats aquest curs amb tres dels centres municipals –Can Casamada, Camí del Bosc i Mitja Costa– i farem el mateix amb els dos restants –Can Sant Joan i Font Freda. És indiscutible que la feina de les educadores no està ben pagada, però malauradament la precarietat és un problema que afecta d’altres professions.

Com van les obres de l’escola bressol de Can Sant Joan? Obrirà portes al setembre?
Segons Serveis Territorials, que és qui s’encarrega de les obres, van d’acord amb el termini fixat. Treballem perquè estigui operativa el curs vinent.

I què passa amb el mobiliari? L’oposició va criticar al Ple de pressupostos que no hi apareix cap partida.
És cert que actualment no hi ha partida pressupostària, però la compra del material es farà. Estem estudiant diferents línies per assumir la despesa.

La partida de les beques d’ajut a l’escolarització per a material i sortides s’ha reajustat per l’augment de les que aporta la Generalitat pel mateix concepte

Pel que fa a les beques d’ajuda a l’escolarització, és cert que s’han reduït?
Són beques que depenen de Serveis Socials, no d’Educació. En qualsevol cas, aquesta partida més que baixar, s’ha reajustat per dos motius. D’una banda, per l’augment de la quantitat de les beques de menjador del Consell Comarcal i les que dona cada curs la Generalitat per a material escolar i sortides –els mateixos conceptes pels quals les facilita l’Ajuntament. I de l’altra, perquè l’any passat no es va arribar a gastar.

Quan començaran les obres dels pisos de lloguer previstos a La Rasa?
Els treballs preparatoris estan en marxa i la previsió és que comencin abans que acabi aquest semestre.

Hi ha molta gent interessada a optar a un dels habitatges?
Des que es va saber la notícia, la llista d’inscrits a l’Oficina d’Habitatge gairebé s’ha duplicat. Està clar que hi ha una clara necessitat habitacional al municipi. Ara, amb la nova llei de regulació dels preus del lloguer, es posarà límit a les pujades abusives, però que Montcada i Reixac sigui una zona tensa respon a aquesta situació.

Que Montcada i Reixac sigui estigui inclosa al llistat de municipis on es limitarà el preu dels nous contractes de lloguer respon a la necessitat d’habitatge que hi ha a la localitat

Quantes famílies del municipi estan en la Taula d’emergència esperant rebre un habitatge?
Segons les dades de Serveis Socials, hi ha 28 famílies amb taula d’emergència aprovada, pendents d’un habitatge social. L’Agència Catalana és la que els gestiona i els adjudica.

De quants pisos socials disposa l’Ajuntament?
En propietat i cedits per l’Agència, parlem d’una trentena d’habitatges. Ara en tenim dos pendents de rehabilitar per poder-los posar en circulació.

Pel que fa als desnonaments, van a la baixa o a l’alça?
Ens temem que després de la frenada que va haver-hi durant la pandèmia, es reactivin en breu. Depèn del que dictaminin els jutges. Des de l’Ajuntament seguim tots els casos que podem i en tenim coneixement i intentem intervenir sobretot quan es tracta de famílies vulnerables i els habitatges són de grans tenidors, poc marge més tenim.

Deixa un comentari