Preparats per afrontar una campanya estiuenca que es preveu complicada

L’Ajuntament, l’ADF, Protecció Civil i l’AV Bosc d’en Vilaró expliquen les mesures de prevenció que han adoptat

El somni de viure en un entorn forestal, envoltat de natura, pot esdevenir un malson en època d’estiu, especialment quan augmenta el risc d’incendis. Si bé el neguit sempre hi és, creix especialment en nits com la de la revetlla de Sant Joan. Mentre la major part de la població gaudeix de la celebració amb tranquil·litat, els veïns que viuen a prop del bosc no poden deixar de banda la por que algun petard llençat amb negligència posi en perill les seves llars.
Els veïns del Bosc d’en Vilaró s’han acostumat a passar la revetlla en companyia de voluntaris de l’ADF La Serralada. “Aquella nit no dormim, vigilant que la gent que puja en cotxe es comporti”, explica la presidenta de l’AV, Loli Alfonso. La manca de consciència d’alguns visitants és el que més els preocupa.

Els que vivim en zones forestals estem conscienciats sobre com actuar per prevenir incendis; demanem el mateix als visitants, respecte cap al medi natural

Loli Alfonso, a la dreta de la imatge, amb la vicepresidenta de l’AV Bosc d’en Vilaró, Rosa García
Pilar Abián

“Els que vivim a la urbanització –diu– sabem el que ens hi juguem”. És per això que els residents es prenen molt seriosament les indicacions que reben des de l’entitat. A través de les convocatòries d’assemblees i reunions amb l’ADF i mitjançant un grup de Whatsapp, l’AV manté informat el veïnat de totes les mesures de prevenció i qualsevol novetat que pugui haver-hi –activació de plans ALFA, columnes de fum, situacions d’emergència…

Manteniment


L’entitat també destina 30.000 euros anuals a tasques de manteniment. “Els carrers i espais comuns es mantenen nets i lliures de vegetació; tot ha d’estar a punt perquè en cas d’evacuació no ens trobem amb obstacles, ja que només hi ha un accés d’entrada i sortida a la urbanització”, afegeix Alfonso, qui ha reclamat a l’Ajuntament que actualitzi el Pla existent per a aquest supòsit, que data del 2008.


Una altra demanda de la presidenta de l’AV Bosc d’en Vilaró al consistori és que faciliti la recollida de les restes d’esporga, atès que els propietaris estan obligats a mantenir els solars nets. Alfonso també reclama a les companyies elèctriques i de telefonia que mantinguin en condicions les seves xarxes tallant les branques que delimiten amb el cablejat.

Suport constant

Les prevencions de la urbanització del Bosc d’en Vilaró són un exemple a seguir, en opinió d’Oriol Serratusell, cap operatiu de l’ADF La Serralada i coordinador comarcal del Barcelonès d’aquest cos de voluntaris. “La relació que mantenim durant tot l’any amb l’AV és un clar exemple de la col·laboració que ha d’haver-hi entre les urbanitzacions, l’ADF i les administracions”, diu.
Si bé els propietaris de terrenys forestals o propers a entorns naturals han de mantenir-los nets i amb una franja de protecció de, com a mínim 25 metres, no tothom compleix amb la norma. “La problemàtica que tenim és que molts propietaris no fan aquest manteniment i hem de començar a fer un pla per garantir la seguretat de la gent que viu en urbanitzacions o cases aïllades, sobretot durant la campanya d’estiu”, assenyala Serratusell.


Per poder ajudar a executar aquestes tasques, l’ADF ha adquirit tractors i maquinària específica amb la qual ja ha començat a fer actuacions a la serralada de Marina amb l’adequació de camins en el marc del Pla de Prevenció d’Incendis (PPI). Voluntaris del cos també estan retirant una cinquantena de pins morts a causa de la sequera a la zona d’estada que porta cap a la Font del Tort i que l’Ajuntament va haver de tancar al públic a principi d’abril.
Amb una vegetació estressada i, en part, morta per la sequera, l’arbrat tombat el temporal Glòria el 2020 que encara roman al bosc i els pins afectats per la plaga letal de l’escarabat tomicus, el combustible que hi ha a les zones forestals no para de créixer. “A la que tinguem una ponentada o algun grau de sequera, s’incrementarà el risc d’incendi, per això demanem a la ciutadania que estigui pendent i que sigui responsable”, alerta el cap de l’ADF, qui enguany afronta la seva 23a campanya forestal.

Voluntaris disponibles

Mentre la majoria de la població gaudeix de les vacances estiuenques, prop d’una cinquantena de voluntaris –34 de l’ADF i 12 de Protecció Civil– dedicaran altruistament el seu temps a protegir els entorns naturals i a actuar en cas d’incendi en suport als bombers.
La tasca dels voluntaris també consisteix a conscienciar la població sobre el respecte als boscos i les conseqüències que pot tenir qualsevol acció negligent.

Deixa un comentari