Primera jornada participativa sobre la creació del Consell Territorial del centre

L’organisme inclou els sectors del centre, la Ribera, Reixac i el Bosc d’en Vilaró

El Centre Cívic La Ribera acollirà aquesta tarda (19h) una jornada participativa oberta a la ciutadania emmarcada en el procés de constitució del Consell Territorial del centre, el primer dels quatre que es formaran a Montcada i Reixac, com a eines per al foment de la participació contemplades en el Reglament de Participació Ciutadana. El primer Consell Territorial inclou els sectors de Montcada Centre, la Ribera, Vallençana-Reixac i Bosc d’en Vilaró. Per al desenvolupament del procés participatiu, l’Ajuntament compta amb la col·laboració de l’equip de postgrau de Participació i Desenvolupament Sostenible de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l’Organisme Autònom Flor de Maig de la Diputació de Barcelona.

Els Consells Territorials tenen un doble objectiu. D’una banda, permetre el diàleg entre l’Ajuntament, les entitats i la ciutadania sobre els diferents temes que afecten a la vida quotidiana. De l’altra, prendre consciència de les problemàtiques generals de l’àmbit territorial en què actua el Consell i de la ciutat en general, evitant, d’aquesta manera, tenir visions limitades de Montcada i Reixac.

El procés de constitució del primer d’aquests òrgans estables de participació territorial s’ha dividit en quatre fases. Durant la primera, de contextualització, s’han analitzat i estudiat els documents existents sobre projectes i iniciatives com el Reglament de Participació Ciutadana, el Pla Integral de La Ribera, el Projecte Educatiu de Ciutat o el Pla Estratègic de Montcada i Reixac; i s’han mantingut entrevistes amb responsables polítics i tècnics en participació ciutadana, tant locals com d’altres municipis on ja funcionen els Consells Territorials.

Durant la segona fase, de diagnosi, s’han mantingut entrevistes amb la resta de regidors/es i tècnics/ques municipals, que han proporcionat una visió de com hauria de ser i treballar el Consell Territorial en base a l’experiència acumulada des de cada àrea o servei; i amb les associacions de veïns del territori afectat, per tal d’aprofundir en les característiques i problemàtiques de cada barri. La resta d’entitats s’han agrupat en grups de discussió. També s’ha creat una comissió de seguiment, integrada per veïns i veïnes, que exerceix les funcions de dinamització, difusió i supervisió de tot el procés.

Amb la jornada d’aquesta tarda s’inicia la tercera fase, en què es recolliran les propostes de la ciutadania per completar l’informe que contemplarà les bases per a la creació dels Consells Territorials. Aquest document està previst que estigui enllestit a final de setembre. A la sessió assistirà una delegació municipal encapçalada pel regidor Carles Guijarro (PSC). S’iniciarà amb la presentació de la diagnosi, l’explicació del procés desenvolupat i els continguts bàsics del treball realitzat fins ara, a càrrec dels responsables de l’Ajuntament i de l’equip tècnic de l’UAB. A continuació, els assistents treballaran en grups per fer les seves propostes, que s’exposaran en el plenari final amb què es tancarà la jornada.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari