Querella penal contra la Generalitat i la cimentera

L’AV Can Sant Joan acusa l’administració de prevaricació i a l’empresa, de delictes contra el medi ambient

La cimentera es va instal·lar al peu del Turó de Montcada l'any 1917
Mario Manzano

L’AV Can Sant Joan ha presentat una querella penal contra la Generalitat i la cimentera Holcim per prevaricació –en el cas de l’administració– i per delictes contra el medi ambient. L’advocat de l’entitat, Albert Calduch, ha explicat a laveu.cat que la demanda es fonamenta en 15 motius que poden ser constitutius de delicte.

Pel que fa a la Generalitat, l’entitat considera que les seves actuacions manifesten un tracte de favor ‘descarat’ cap a l’empresa, menystenint les denúncies del veïnat per contaminació.

Com a demostració d’aquesta connivència amb la cimentera, l’AV critica que l’administració atorgués l’any 2008 en un mateix dia –l’últim en què acabava el termini màxim– la declaració d’impacte ambiental i l’autorització ambiental, ambdues necessàries per poder valoritzar residus, el que els veïns consideren un eufemisme per parlar d’incinerar. Després del recurs presentat per l’entitat contra aquesta decisió, al 2011 va arribar la primera resolució del TSJC favorable a l’AV que declarava nul·les les autoritzacions concedides tres anys abans. La Generalitat va repetir el procediment al 2013 i al 2017 amb idèntic resultat als tribunals.

L’administració no escarmenta, després de tres sentències de nul·litat –sis, comptant les del Suprem– fa com si res no hagués passat

Albert Calduch, advocat de l’AV Can Sant Joan

L’administració no escarmenta, després de tres sentències de nul·litat –sis, comptant les del Suprem– fa com si res no hagués passat; obvia qualsevol qüestió desfavorable a l’empresa i ignora el risc de càncer, la contaminació del sòl o que l’Ajuntament insisteixi sobre l’impacte acústic de la planta”, assenyala Calduch.

El fet que la presentació del plet s’hagi produït una setmana després que el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya hagi resolt atorgar a la cimentera l’Autorització Ambiental (AA) amb Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) ha estat casual, segons el lletrat: “Una querella no es prepara d’un dia per a l’altre, nosaltres ja fa temps que hi estem treballant, des que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va traslladar a la Fiscalia el paper de la Generalitat en el cas de la tramitació de l’AA”.

Va ser al novembre del 2021 quan, després de fallar el tercer recurs presentat per l’AV a favor de l’entitat veïnal en el seu litigi contra Acció Climàtica i la cimentera, el TSJC va posar en qüestió l’actuació de l’administració autonòmica i va decidir comunicar-ho a la Fiscalia, que encara no s’hi ha pronunciat.

Nosaltres no defallim, sabem que tenim la raó i creiem que hi ha prou indicis de delicte; en el cas de la Generalitat ha quedat prou constatat que no ha volgut complir les sentències i això és molt greu”, ha afegit Calduch.

En nom de l’AV Can Sant Joan, el seu president, José Luis Conejero, també ha assenyalat que el conflicte amb la cimentera segueix obert. “Qui es pensi que això s’ha acabat està molt equivocat; mentre el problema continuï, seguirem lluitant”, ha dit el dirigent veïnal. A banda de la querella penal, l’entitat també pensa recórrer la decisió d’atorgar a la cimentera l’Autorització Ambiental (AA) amb Declaració d’Impacte Ambiental (DIA).

Qui es pensi que això s’ha acabat està molt equivocat; mentre el problema continuï, seguirem lluitant

José Luis Conejero, AV Can Sant Joan

El fet que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) hagi fet l’aprovació inicial del nou pla d’urbanisme que substituirà el PGM vigent i on l’espai que ocupa la cimentera podria deixar de tenir ús industrial és una bona notícia per a Conejero, tot i que no és cap solució a curt termini. “Si això facilita el diàleg amb l’empresa perquè es traslladi, benvingut sigui, però el recorregut a fer encara és molt llarg”, opina el president de l’AV.

Suport a la concentració de dijous

L’AV Can Sant Joan i la Plataforma Antiincineració se sumaran dijous a la concentració de la Plataforma Ciutadana pel Residu Zero organitza a les 11h davant de la seu de la Conselleria de Medi Ambient per denunciar l’incompliment de la Generalitat de la Llei de moratòria a la incineració. L’acte es farà coincidint amb la celebració del dia internacional del residu zero.

Deixa un comentari