Raúl Moreno (PSC): ‘La RGC ha vingut per quedar-se i complirà el seu objectiu quan es deixi de cobrar’

El diputat socialista al Parlament va oferir aquest dimarts una xerrada a la seu local del partit

Juan Parra va rebre un obsequi a mans d'Andrés Iruela
Rafa Jiménez
Raúl Moreno, al costat de Maria Lladó

El Parlament de Catalunya va aprovar aquest dimecres per unanimitat la llei que permetrà l’aplicació de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), un nou subsidi que garanteix uns ingressos mínims per a les persones que hagin esgotat totes les prestacions i que es podrà començar a demanar a partir de mitjans de setembre. Aquesta ajuda, que substituirà i ampliarà l’actual Renta Mínima d’Inserció (RMI), es desplegarà gradualment fins a l’any 2020, arribant a una quantitat de 664 euros mensuals, equivalent a l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC). En el cas de les famílies amb cinc membres, es podrà arribar a rebre 1.200 euros d'aquí a tres anys. Raúl Moreno, diputat socialista al Parlament i membre de la ponència que ha consensuat el text final d’aquesta llei, va oferir ahir a la tarda una xerrada a la seu del PSC de Montcada organitzada per la Federació del Vallès Occidental Sud. Moreno va defensar l’esperit d’una llei que ha estat consensuada per tots els partits i que ha rebut el vistiplau dels sindicats i les entitats del Tercer Sector, però va posar en dubtes la seva futura aplicació si no es fa una reforma fiscal que pugi els impostos a les persones que més guanyen o no canvien les prioritats del govern de la Generalitat.

La Renda Garantida de Ciutadania (RGC), que ja s’aplica de forma similar al País Basc, l’Aragó, la Comunitat Valenciana i a les Illes Balears, va començar el seu camí al 2013 quan una seixantena d’entitats, partits polítics i sindicats van impulsar una recollida de signatures per portar al Parlament una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per aconseguir l’aprovació d’una llei que donés compliment a un dels articles de l’Estatut de Catalunya que indica que "les famílies o persones en situació de pobresa tenen dret a accedir a una renda garantida de ciutadania que els garanteixi una vida digna". Aquesta ILP va recollir 121.000 firmes i ha anat superant obstacles fins arribar a l’actual consens polític i social. Per poder accedir a l’RGC, que el diputat socialista Raúl Moreno indica que es dirigeix a "l’esglaó més baix de la societat i que garanteix un dret subjectiu que tot ciutadà té dret a percebre", s’hauran de complir una sèrie de requisits: tenir més de 23 anys o de 18 -si es tenen fills o persones amb discapacitat a càrrec, s’és orfe de pare o mare o s’és víctima de violència domèstica; estar empadronat a Catalunya des de fa dos anys, haver esgotat totes les prestacions socials i no haver ingressat més de 664 euros durant, al menys, els últims sis mesos. A partir del 15 de setembre, les persones que vulguin accedir a aquesta ajuda s’hauran de dirigir a una oficina del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), que estudiarà cada cas per esbrinar si la persona és o no ocupable. En el cas que no ho sigui, començarà rebent una ajuda de 564 euros (un 85% de l’IRSC i 140 euros més que l’actual RMI) que pot arribar als 1.061 en el cas d’una unitat familiar formada per cinc membres o més. La llei s’aplicarà de forma gradual fins al 2020, quan l’ajuda mínima servirà per cobrir el 100% de l’IRSC.

Davant la presència d’una setantena de persones que van omplir la seu del PSC a Montcada, i entre els que estava l’executiva local i l’alcaldessa de Badia del Vallès, Eva Menor, Raúl Moreno es va felicitar perquè s’hagi arribat a un consens per l’aprovació d’una llei que servirà per unificar les 177 prestacions que actualment hi ha a Catalunya i va defensar la filosofia d’una ajuda que busca la reincorporació laboral de la població més vulnerable ja que per cobrar el 100% s’haurà de participar en plans d’inserció i es deixarà de cobrar en el cas de rebutjar ofertes de feina adients al perfil de cada persona. A més, la llei també contempla que es podrà cobrar una part de l’ajuda encara que es trobi una feina i el sou de les que siguin a temps parcial es podrà completar fins arribar als 664 euros que marca l’IRSC. Moreno, que creu que l’RGC també servirà per alleugerir, a llarg termini, la despesa que els Ajuntaments han de fer en matèria social, anima la població més desfavorida a demanar aquesta ajuda per mesurar el seu abast: "Es tracta d’una prestació que garantirà els recursos necessaris a la població més vulnerable. Podrem criticar alguns aspectes de la llei, però l’hem de defensar perquè no és el model de cap partit, hem treballar molt per aconseguir-la i servirà per donar resposta a la gent que més ho necessita".

Tot i defensar la llei, Moreno va expressar alguns dubtes sobre la seva aplicació. Segons el diputat socialista, educador social de professió i exregidor de Serveis Socials a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet, els treballadors del SOC no estan suficientment informats sobre aquesta nova ajuda i  considera que el govern de la Generalitat té pressa per començar a aplicar-la perquè "vol apropiar-se els mèrits de la seva aprovació". El diputat socialista també acusa el govern d’opacitat perquè no ha aportat la memòria econòmica de la inversió que s’haurà de fer fins al 2020 per poder pagar aquestes ajudes a les 70.000 persones que es podrien beneficiar. En el torn de preguntes del públic, Moreno va explicar que aquesta prestació no està lliure de la picaresca d'un porcentatge de la població i va defensar que aquesta llei "ha vingut per a quedar-se i que el seu objectiu fonamental es que es deixi de cobrar perquè això voldrà dir que la persona beneficada ha sortit de la seva situació d’exclusió".

La xerrada de Raúl Moreno va ser presentada per Maria Lladó, secretària de polítiques socials de la Federació del Vallès Occidental Sud que va qualificar el ponent com una persona que "fa política al Parlament i a peu del carrer". Lladó també es va mostrar partidària de l'RGC perquè és una reivindicació que el PSC ha fet seva ja que es tracta "d'un model que no es basa en donar almoina, sinó en garantir el dret a un vida digna".

Homenatge. L’acte que es va fer aquest dimarts a la seu del PSC de Montcada també va servir perquè l’executiva local donés públicament les gràcies a Juan Parra, el regidor socialista que a l’últim Ple va anunciar la renúncia a la seva acta després de 18 anys al consistori. El primer secretari del PSC, Andrés Iruela, li va donar les gràcies per la feina feta i li va demanar que continuï ajudant el partit perquè "et necessitem per la teva experiència". Parra, que va rebre com obsequi el llibre 'Poeta en Nueva York' de Federico García Lorca, va tornar a expressar el seu orgull per "haver pogut defensar els valors del PSC a la meva ciutat".

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari