Salut Pública alerta sobre la detecció de triquinosi en animals de caça silvestre

L’Ajuntament informa els minoristes de carn i la Societat de Caçadors El Tordo sobre el consum segur de porc senglar

La Generalitat ha detectat dos casos de triquinosi a Castellar del Vallès
Arxiu
La Regidoria de Salut Pública enviarà cartes als minoristes de carn del municipi i a la Societat de Caçadors El Tordo per informar-los sobre la necessitat de controlar sanitàriament la carn provinent de caça silvestre abans del seu consum alimentari. L'avís està relacionat amb la detecció de triquinosi per part del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya a principi de desembre en dos porcs senglars abatuts als terrenys cinegètics de les finques de Can Girbau i de Torrent del Guinart de Castellar del Vallès. Atès que l’existència d’animals infestats suposa un risc de transmissió de la triquinosi a les persones, les administracions recorden els aspectes sanitaris més rellevants relacionats amb la carn de senglar destinada al consum per tal que a aquest es faci de forma segura. 
 
 
Causa i efectes

La triquinosi és una malaltia causada per les larves d'un cuc intestinal –Trichinella–, que migren i s'encapsulen a la musculatura. En els humans, la malaltia clínica és molt variable. Generalment és benigna, però pot variar des d'una infecció no aparent fins a una malaltia mortal –la mortalitat sol ser inferior a l'1%, però pot arribar fins al 35% si no es diagnostica i es tracta ràpidament. Normalment, els casos de triquinosi tenen l'origen en el consum de carn de porc senglar o de productes elaborats amb aquesta carn i, tot i que a Catalunya se'n diagnostiquen pocs casos, la seva gravetat requereix l'adopció de mesures per prevenir-la.

 

Recomanacions

En la carta que rebran els minoristes i la Societat de Caçadors El Tordo, l'Ajuntament recorda que les peces distribuïdes pels circuits comercials s’han d’haver obtingut necessàriament en establiments de manipulació de caça autoritzats i inscrits al Registre Sanitari d’Indústries i Productes Alimentaris de Catalunya (RSIPAC); restaurants i botiguers han de poder acreditar documentalment la procedència de la carn de caça silvestre que comercialitzen. A Catalunya no n'està autoritzada la venda directament dels caçadors als restauradors, minoristes ni altres establiments alimentaris. 
També és important recordar que la congelació de la carn no garanteix la inactivació de les larves de triquina en tots els casos, per tant això no pot substituir l’analítica per detectar la presència del paràsit. Així mateix, les carns per a consum domèstic, encara que el resultat analític hagi estat negatiu, no s’han d’utilitzar per l’elaboració de preparacions o derivats en cru o poc cuits –en especial embotits, carpaccios o altres preparacions sense tractament tèrmic. Tant els plats cuinats com els embotits o qualsevol altra preparació feta a base d’aquesta carn s’han de coure o escalfar de manera que s’arribi com a mínim als 77 graus al centre de la peça. Els processos de transformació com ara la salaó, el fumatge o l’assecatge tampoc no inactiven els quists de Trichinella i no són recomanables.
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari