Serra de Collserola, el pulmó natural de Barcelona

El Parc de Can Cuiàs i el Turó, són els dos punts de Montcada que formen part d’aquest parc protegit

PARC NATURAL DE COLLSEROLA (capítol II)

La Serra de Collserola és el parc central de la metròpoli, el pulmó natural, l’escola de natura i l’espai d’esbarjo de les ciutats que l’envolten, i ha esdevingut un espai natural imprescindible per a la conurbació metropolitana de Barcelona. Aquest parc natural conté un ampli ventall d’ambients naturals mediterranis, sobretot boscos, vegetació i una fauna molt variada. Gairebé totes les espècies animals del bosc mediterrani tenen presència a Collserola. La quantitat de restes arqueològiques i construccions que també es poden trobar a la serra signifiquen un patrimoni molt valuós.

Parc de Can Cuiàs
A territori montcadenc, dins la serra hi ha l'Àrea o Parc de Can Cuiàs. Aquest espai conté bancs i taules per menjar o descansar a l’aire lliure i inclou un camí principal de passejada de 2,5 quilòmetres que dona tota la volta. Al parc hi ha condicionades diverses àrees de lleure en punts fàcilment accessibles que mostren la natura i el paisatge dels entorns. Això permet fer un pícnic, efectuar alguns itineraris a peu o seguir una de les rutes senyalitzades en bicicleta. A més, l’Àrea és el punt d’inici d’algunes de les xarxes de camins que recorre el parc. Des d'aquesta zona es pot accedir a un mirador en forma d’estrella que ofereix vistes panoràmiques al Turó, on se situa el mirador de Montcada. A més de poder accedir des de l’Àrea de Can Cuiàs, al mirador es pot entrar des del camí de la font de la Mitja Costa, ubicada al carrer Reixac del barri de Terra Nostra, al costat del parc de Ca n’Oller.

Turó de Montcada
Es tracta d'una muntanya d'uns 270 metres d'alçada, que pertany al Parc Natural de Collserola i que és emblemàtica per al municipi tant per la seva història com pel punt estratègic que ocupa. En aquest mont han perviscut els ibers i els senyors de Montcada. Al Turó, la família Montcada va construir-hi un castell, enderrocat per ordre de Felip V posteriorment, i algunes llegendes comenten l'existència de passadissos secrets i coves que arribaven fins a Montgat. També hi va haver una capella dedicada a Santa Maria, abandonada a causa de l'explotació cimentera. Avui dia, el terreny, propietat de l'empresa Lafarge, esdevé un lloc on poder gaudir de l'aire lliure amb camins habilitats per poder pujar al seu cim i oferiex diversos punts on poder passar una grata estona envoltat de natura i molta història. 

Deixa un comentari