Signat el Pacte per la Salut per millorar l’atenció primària al municipi

El conseller de Salut i l’alcaldessa han rubricat l’acord al CAP Montcada

La Generalitat s’ha compromès formalment amb el consistori a millorar l’atenció primària al municipi i a fer-ho de forma coordinada amb l’Ajuntament. El conseller de Salut, Manel Balcells, i l’alcaldessa, Laura Campos, han signat aquest migdia al CAP Montcada el Pacte global de salut basat en la promoció del benestar emocional i físic de les persones i en la prevenció dels problemes que poden generar desigualtats d’oportunitats en salut per raons socials, econòmiques o de gènere.

Pel que fa a la concreció de les actuacions a fer, l’acord recull potenciar l’atenció domiciliària; facilitar atenció odontològica a les persones vulnerables; recuperar parcialment el servei de ginecologia; reforçar el lligam amb l’Hospital de la Vall d’Hebron –principalment en matèria d’atenció a les dones i de salut mental– i fer un estudi per determinar si la contaminació té un impacte al municipi que el diferenciï al de la resta de poblacions.

Aquest pacte és un compromís a dues bandes, una aposta per treballar conjuntament i per atendre els pacients des d’una visió psicosocial completa

Manel Balcells, conseller de Salut

Encaixada de mans entre el conseller i l’alcaldessa, un cop signat el document
Govern.cat

“Aquest pacte és un compromís a dues bandes, una aposta per treballar conjuntament i per atendre els pacients des d’una visió psicosocial completa”, ha dit el conseller. Balcells ha afegit que l’atenció primària és el pal de paller de la sanitat pública i que és en l’àmbit on s’han de resoldre la majoria dels problemes: “És per això que estem incorporant nous perfils de professionals per incidir en la prevenció de les malalties i per instaurar hàbits saludables entre la població que contribueixin al seu benestar emocional”. El conseller també ha posat èmfasi en el treball coordinat entre l’atenció primària i l’hospitalària, tot destacant que Vall d’Hebron, referent de Montcada, és el millor hospital del país.

Per corroborar la voluntat de col·laboració entre el centre sanitari i els CAP del municipi, a l’acte de signatura ha estat present el gerent de Vall d’Hebron, Albert Salazar. No ha estat, però, l’únic directiu a assistir-hi, també s’hi han sumat altres alts càrrecs de Salut, per posar de rellevància la importància de l’acord assolit.

Estem molt satisfets del resultat, perquè ens permetrà millorar alguns serveis i recuperar d’altres que havíem perdut, però no inclou reobrir les urgències nocturnes i és una reivindicació a la que no renunciem

Laura Campos, alcaldessa

L’alcaldessa, per la seva banda, ha agraït la celeritat amb que Salut ha redactat el pacte després d’una primera reunió mantinguda al mes de gener. En aquesta trobada, el consistori va exposar totes les demandes sanitàries del municipi, bona part de les quals han quedat recollides en l’acord, segons ha dit Campos. “Estem molt satisfets del resultat perquè ens permetrà millorar alguns serveis i recuperar d’altres que havíem perdut, com el de ginecologia, encara que no tots els dies de la setmana”, ha manifestat l’edil, tot posant el focus en les mesures incloses per atendre les persones més vulnerables des de la premisa que la vulnerabilitat social i la desigualtat incideixen negativament en la salut de les persones.

L’alcaldessa també ha celebrat que el pacte inclogui una diagnosi sobre l’estat de salut de la població en general. “Fa molts anys que, tant des de l’Ajuntament com des de la Plataforma Antiincineració demanem un estudi epidemiològic per determinar si la sobreexposició a tantes infraestructures i l’excés contaminació que patim afecten la qualitat de vida dels montcadencs”, ha dit l’edil.

Demanda vigent

Una de les demandes del municipi que no queden recollides al Pacte per la Salut signat avui és la reobertura de les urgències nocturnes al CAP Montcada, reivindicació que es manté vida des del 2011, quan es va tancar el servei. Més recentment, aquesta mesura ha implicat també no disposar de farmàcies obertes a la nit. L’alcaldessa ha deixat clar que el consistori “no renuncia recuperar el servei“.

L’acord signat avui està molt bé però nosaltres seguim amb la lluita per la recuperació de les urgències nocturnes

José M. Guerra, Taula per la Salut

El mateix missatge que han traslladat a Balcells dos representants de la Taula per la Salut, la plataforma ciutadana on també hi ha representants partits i entitats. “L’acord signat avui ens sembla que està molt bé, perquè recull bona part de les nostres demandes i esperem que es concreti aviat i no passi com les llistes d’espera, però ja li hem dit al conseller que seguirem la nostra lluita per la recuperació de les urgències nocturnes i les farmàcies en horari de nit“, ha explicat a laveu.cat José M. Guerra, un dels portaveus del col·lectiu.

Els representants de la Taula per la Salut, han traslladat al conseller la demanda de reobrir les urgències nocturnes
Pilar Abián

En resposta a la demanda formulada tant pels representants de la Taula com per l’alcaldessa, el conseller de Salut no ha tancat la porta a què en un futur es reobri el servei, tot i que no ha marcat cap data. “Actualment és un tema que no podem abordar, sobretot per manca de personal”, ha dit.

Deixa un comentari