10 pautes per gaudir del Rec Comtal entre Can Sant Joan i Vallbona

La presentació d’un decàleg de civisme posa fi al programa de dinamització de l’espai que han promogut veïns i entitats socioculturals dels dos barris amb el suport de la Taula Comunitària

Un dels moments de la festa cloenda de les activitats d'estiu de 'El Rec Comtal es mou'
Laura Grau

El Rec Comtal ha estat escenari aquest estiu d'un programa d'activitats destinat a implicar el veïnat de Can Sant Joan i Vallbona en la conservació d'aquest espai natural recuperat recentment pel Consorci del Besòs i els ajuntaments de Montcada i Barcelona arran de les reivindicacions veïnals. Dos educadors i quatre monitors de la Fundació Jovent s'han encarregat de coordinar les activitats amb una vessant educativa, ambiental i de cohesió social. El programa, amb el lema 'El Rec Comtal es mou!', el van dissenyar entitats veïnals i socioculturals de Montcada i Nou Barris i ha comptat amb el suport de la Taula comunitària, òrgan que agrupa tots els agents implicats en la promoció d'aquest espai, entre els quals hi ha les AV de Can Sant Joan i Vallbona, l'Associació de Comerciants de Can Sant Joan, el CEAV, La Horda i l'UAB, entre d'altres. El Consorci ha sufragat el cost d'aquest programa, que també ha comptat amb la col·laboració dels dos consistoris –Montcada i Reixac i Vallbona. 

Durant els caps de setmana dels mesos de juliol i agost, es van fer tallers de testos, xapes, clauers i caixes niu, jocs tradicionals, xerrades, exposicions i documentals. "Hem aconseguit atraure un públic intergeneracional i intercultural i hem treballat aspectes com la convivència i el respecte de l'entorn", ha explicat l'educador Raül Argüelles, que s'ha mostrat agraït amb la col·laboració d'entitats com La Horda, que va impartir un taller de caixes niu; el Museu Municipal, que va projectar un documental sobre la Casa de les Aigües, i persones a títol personal com l'artista polonesa Anna Gawlowska, que va promoure un collage col·lectiu, i el graffiter Paco, que va dirigir un taller per a nens i joves.

Una de les propostes més interessants per reflexionar sobre els usos que ha tingut el Rec en el passat va ser la tertúlia que es va fer el 30 de juliol amb la participació de dones grans de Vallbona i Can Sant Joan, que van explicar les seves experiències quan hi anaven a rentar la roba perquè a casa seva encara no disposaven d'aigua corrent. "Crec que totes aquestes activitats han contribuït a conscienciar els veïns que el Rec és de tots i de totes i que l'hem de cuidar perquè continuï sent un espai de trobada net i digne", ha afegit Argüelles. Aquest és l'objectiu del decàleg de civisme que han elaborat els participants a les activitats i que es va presentar el 2 de setembre a la festa de cloenda del programa. Antonio Alcántara, de l'AV de Can Sant Joan, ha remarcat que s'han fet avenços importants per canviar la relació de les persones amb el Rec, tenint en compte que era un projecte pilot i que només ha durat dos mesos. "Encara queda molta feina per fer i la nostra voluntat és continuar les accions com a mínim durant quatre anys en corresponsabilitat amb les administracions", ha afegit Alcántara, qui ha destacat que el projecte ha generat quatre llocs de feina per a joves dels dos barris, complint-se així un altre dels objectius relacionats amb l'economia social. La regidora d'Educació, Infància i Joventut, Jessica Segovia (ICV-EUiA), també ha valorat molt positivament el projecte pilot "perquè ha posat en evidència les potencialitats del Rec com a espai d'acció socioeducatiu, donant cabuda a gent de diferents edats i cultures". En aquest sentit, l'edil ha dit que treballarà per tal que el Consorci del Besòs, que ha subvencionat les activitats d'aquest estiu, mantingui la seva aposta pel Rec. 

La Taula Comunitària es reunirà el 19 de setembre al Casal de la Mina (18.30h) per fer balanç del programa 'El Rec Comtal es mou!' i pensar noves iniciatives que facin d'aquest espai un motor de dinamització del territori des de la cultura, l'educació, la història, el medi ambient i l'economia social.

 

 

Seccions:

Deixa un comentari