4.000 infants de Montcada participaran al programa Thao

Durant quatre cursos s’avaluarà l’evolució del pes i l’alçada dels alumnes dels centres d’infantil i primària i es promouran hàbits saludables

El doctor Rafael Casas, director científic de la Fundació Thao, amb l'alcaldessa i la regidora de Salut Pública
Laura Grau

Montcada i Reixac s’ha adherit oficialment aquest dimecres, 20 de novembre, al Programa Thao-Salut Infantil per a la prevenció de l’obesitat infantil i la promoció d’hàbits saludables, en un acte presidit per l’alcaldessa del municipi, María Elena Pérez (PSC), i en presència de la regidora de Salut Pública, M. Carmen González (CiU), i del director científic de la Fundació Thao, Rafael Casas. Prop de 4.000 nens i nenes montcadencs entre 3 i 12 anys entraran a formar part d’aquest projecte, que fomenta una alimentació variada i equilibrada, incentiva la pràctica de l’activitat física regular i aborda altres determinants en la salut infantil com les hores de descans i els aspectes psicològics i emocionals.

L’acord signat entre la Fundació i l’Ajuntament preveu que els alumnes d’educació infantil i primària de tots els centres educatius de Montcada i Reixac passin per un control de la talla, alçada i pes que es farà durant quatre cursos escolars. Les mesures les duran a terme alumnes de l’institut La Ferreria. Per fer el seguiment d’aquesta acció i de la resta de campanyes i iniciatives que es posin en marxa en el marc del programa, s’ha creat una comissió local formada per representants del consistori, de la Fundació, dels centres educatius i de menjadors escolars, entre d’altres sectors. “Posem en marxa un ambiciós projecte en el qual és clau la complicitat de tots els agents socials”, va manifestar l’alcaldessa durant l’acte de presentació del programa, que ha tingut lloc a l’Auditori Municipal. La regidora de Salut Pública va destacar “la importància de promoure l’alimentació saludable i l’exercici físic entre els infants de la població”.

Segons dades de la Fundació Thao, l’excés de pes segueix afecta un 28,3% de la població infantil de l’estat espanyol, una prevalença que ens situa al capdavant d’Europa. El director científic de l’organisme, Rafael Casas, va assegurar que “l’experiència ens ha demostrat que des de la proximitat és des d’on s’aconsegueixen els canvis d’hàbits”. Amb l’adhesió de Montcada i Reixac, ja són 65 els municipis catalans que implementen el Programa Thao, des que es va iniciar l’any 2007 a Espanya, aconseguint incidir en una població catalana que supera els 100.000 infants.

La metodologia Thao es basa en un pla d’accions municipal que es complementa amb una avaluació anual dels resultats del Programa. Aquesta avaluació es fa mitjançant la recopilació de dades antropomètriques, com el pes i l’alçada, de tots els infants escolaritzats i d’altres indicadors com ara els hàbits d’alimentació i d’activitat física mitjançant qüestionaris a la població infantil de 8 a 12 anys. L’avaluació permet sensibilitzar la població i realitzar una detecció precoç dels nens i nenes que pateixen sobrepès o obesitat.

Deixa un comentari