‘A l’Afganistan, la vida de les dones està cada dia en risc’
L’activista afganesa Nadia Ghulam explica a Montcada la crítica situació en què es troba la població del seu país ara sota el règim talibà
Ser dona a l’Afganistan és un autèntic malson. Des que les tropes nord-americanes es van retirar del país l’any 2021, els talibans han tornat a imposar gradualment restriccions a la seva llibertat. Les dones afganeses tenen prohibit estudiar a escoles secundàries i universitats. Tampoc no poden viatjar soles, ni treballar, ni tan sols sortir a passejar si no van acompanyades d’un home. També tenen prohibit parlar o mostrar qualsevol part del seu rostre o del cos fora de casa, o fins i tot cantar o llegir al seu propi domicili si podien ser escoltades per desconeguts a l’exterior. Un altre risc amb el qual conviuen cada dia en cas de sortir soles al carrer és el de ser sotmeses a violacions col·lectives.
La situació de la població afganesa és realment desesperant i em preocupa sobretot la possibilitat d’un nou conflicte bèl·lic a l’Afganistan
Nadia Ghulam, activista
Aquesta és la dura realitat que condiciona la vida de les nenes i dones a l’Afganistan i contra la qual l’activista afganesa Nadia Ghulam lluita des de l’associació Ponts per la Pau, fundada l’any 2016 amb l’objectiu de crear un futur per a elles basat en l’educació i la igualtat d’oportunitats. Salvant les prohibicions governamentals treballant en la clandestinitat, l’ong catalana proporciona actualment formació acadèmica a 776 dones i nenes en sis províncies repartides per país.
“Les educadores que participen en aquest projecte són conscients que la seva vida està en perill, però, igualment ho fan perquè poder-se reivindicar és la seva raó d’existir”, va explicar ahir Ghulam a la Casa de la Vila, durant la xerrada organitzada per l’Ajuntament en el marc del Cicle sobre Drets Humans, Migració i Refugi.

Pilar Abián
Ponts per la Pau compta amb el suport d’organitzacions públiques com el Fons Català de Cooperació i l’Agència Catalana de Cooperació i amb aportacions d’altres ong, com ara Montcada Solidària, a la qual l’activista va agrair les seves donacions. Actualment, l’entitat està estudiant la possibilitat d’ampliar el seu àmbit d’actuació al Pakistan on hi ha milers d’afganesos en situació de refugi, alguns dels quals el govern pakistanès ha començat a retornar al seu país.
Transmeteu als vostres fills, als vostres familiars i als vostres coneguts el valor de la pau i utilitzeu les vostres xarxes socials per difondre aquest discurs
Nadia Ghulam, activista
“La situació de la població afganesa és realment desesperant i em preocupa sobretot la possibilitat d’un nou conflicte bèl·lic a l’Afganistan perquè em consta que els homes de la guerra que van marxar amb l’entrada dels talibans s’estan armant per intentar recuperar el poder”, va reconèixer Ghulam. Per a l’activista afganesa –que va arribar a Catalunya per raons humanitàries l’any 2006 i actualment té prohibit tornar al seu país–, acabar amb aquesta espiral de violència requereix una clara aposta per la pau. “Quan la gent em pregunta ‘Nadia, què podem fer per ajudar?’, sempre responc el mateix: transmeteu als vostres fills, als vostres familiars i als vostres coneguts el valor de la pau i utilitzeu les vostres xarxes socials per difondre aquest discurs”.