Ballabrera: ‘La crisi del petroli ens durà al col·lapse’

Segons l’investigador, el model econòmic actual serà inviable d’aquí a 15 anys

Contràriament al que creu molt gent el petroli no s’està esgotant. El problema és que l’energia que es necessita per extraure’l és cada vegada més gran i el ritme de producció ja no és capaç de satisfer la creixent demanda del món actual, que cada dia consumeix 85 milions de barrils de petroli. Això és el que s’anomena ‘Crash Oil’,  tema de la xerrada que va fer ahir la tarda a la Casa de la Vila el doctor en geofísica, Joaquim Ballabrera, que treballa com a investigador de l’Institut de Ciències del Mar i és membre de l’Observatori Crash Oil. L’acte el va organitzar el Cercle Cultural Montcada i va comptar amb l’assistència d’una seixantena de persones.

Segons dades de l’Agència Internacional de l’Energia (AIE), al 2040 la producció de petroli farà inviable el model de societat que tenim actualment. “A més, cada vegada es produirà menys petroli i de pitjor qualitat ja que les reserves que l’home ha fet servir en primer lloc han estat les de millor qualitat”, va assenyalar Ballabrera. El panorama respecte altres fonts d’energia no renovables no és massa esperançador ja que tant l’urani com el gas també estan en vies d’esgotament. “De fet el desmantellament de caps d’armes nuclears anunciat per l’Obama als Estats Units té com a objectiu alimentar les centrals nuclears del país”, va assegurar l’investigador, segons el qual “d’aquí a 15 anys podem perdre el 87% de tota l’energia que usem”. Ballabrera també es va referir a l’encariment dels aliments que provoca la crisi del petroli i que a països de Sudamèrica i d’Àfrica està causant importants revoltes socials.

El conferenciant va cloure la seva xerrada destacant la importància que la població prengui consciència del que està passant  per tal de pressionar els governs perquè apostin per un canvi de model de societat basa en les energies renovables”. A nivell particular, cada individu pot intentar defugir dels aliments processats amb embolcalls derivats del petroli, denunciar l’obsolescència programada de molts productes i planificar amb sentit comú els sistemes de calefacció a les nostres llars. Per més informació, es pot consultar el web www.oilcrash.net.

 

 

Seccions:

Deixa un comentari