Campanya per impulsar el reciclatge de la roba usada

Amb el lema ‘Si ja no et val, passa-la!’, Andròmines habilitarà punts d’intercanvi i de recollida en diferents indrets del municipi

Amb el lema ‘Si ja no et val, passa-la!’, l’Ajuntament posarà en marxa una campanya especial de recollida de roba del 23 al 27 d’octubre, coincidint amb el canvi d’armari que té lloc a la majoria de les llars quan arriba una nova estació. L’Associació Social Andròmines, responsable de la Deixalleria Municipal, instal·larà punts d’intercanvi i de recollida en diferents indrets del municipi entre el 23 i 27 d’octubre amb horari de 16 a 19h , concretament al carrer Rocamora de Montcada centre, el 23; la plaça Nicaragua de Can Sant Joan, el 24; el parc del Turó Blau de Can Cuiàs, el 25; la plaça de la Ribera, el 26, i al final de la passarel·la de La Salle, el 27.

La campanya vol incidir en el fet que la indústria tèxtil és un dels sectors més insostenibles des del punt de vista mediambiental, especialment en els darrers anys a causa de la ‘fast fashion’. Les cadenes de subministrament de la moda produeixen el 10% de les emissions totals de carboni a l’atmosfera i, a més, el 35% dels microplàstics de l’oceà procedeixen dels tèxtils sintètics. Per tot això, es recomana fer un consum responsable de roba, preferiblement d’ecodisseny o de segona mà, i apostar per l’intercanvi i la reutilització si ens en volem desfer.

La campanya vol incidir en el fet que la indústria tèxtil és un dels sectors més insostenibles des del punt de vista mediambiental, especialment en els darrers anys a causa de la ‘fast fashion’.

Actualment, Montcada i Reixac disposa d’una quinzena de contenidors tèxtils distribuïts per tot el municipi. En aquests recipients es poden dipositar qualsevol residu tèxtil (peces de roba de vestir, roba de la llar, complements…) i articles de marroquineria (sabates, bosses, carteres…). Raúl Paniagua, coordinador de l’Àrea d’Educació Ambiental d’Andròmines, destaca “la importància de portar la roba que ja no fem servir als contenidors tèxtils –si pot ser neta, plegada i dintre d’una bossa– per allargar la seva vida i donar-li una segona oportunitat”.

Una empleada de la Fundació Engrunes, preparant la roba per al seu etiquetatge (Foto: Sergi Rodríguez)

Circuit de la roba

L’any 2022, Andròmines va recollir 87,14 tones de roba a Montcada i Reixac. El gruix del material es trasllada a la Fundació Engrunes, una altra empresa d’inserció social especialitzada en la gestió de residus tèxtils situada al polígon Coll de Montcada. Un cop arriba a la planta de tractament, un equip de persones selecciona la roba que és apta per entrar al circuit de botigues de segona mà. Cada peça de roba és etiquetada i desinfectada abans d’enviar-la al punt de venda.

La resta té diferents destinacions segons el seu estat de conservació i composició. Una part és venuda a majoristes que li donen sortida a països en vies de desenvolupament, on el mercat de segona mà no és tan exigent, i l’altra, és transformada en draps industrials. “Lamentablement, hi ha una part del residu tèxtil no aprofitable que acaba en abocadors controlats“, explica la directora de gestió de residus d’Engrunes, Encarna González.


Deixa un comentari