Carme Valls: “Les dones han de ser protagonistes de la seva salut’

La metgessa presenta el llibre ‘Mujeres, salud y poder” a Montcada

En el marc dels actes del Dia Internacional de la Salut i les Dones, la metgessa i investigadora Carme Valls va visitar Montcada ahir la tarda per presentar el seu darrer llibre ‘Mujeres, salud y poder” que aborda la visió de la medicina al llarg de la història des de la perspectiva de gènere. L’acte va ser presentat per la regidora de Dona i Igualtat, M. Teresa Gallego i va tenir lloc a la Casa de la Vila.

Per a Valls, històricament les dones han estat “invisibles” per a la medicina, hereva del model patriarcal i de les formes de poder típicament masculines. La metgessa va posar com exemple els trastorns en la menstruació, procés vital per a la reproducció humana que fins fa pocs anys ni tan sols apareixia als llibres de medicina i la solució dels quals encara continua sent la prescripció de píndoles anticonceptives. “Això és una prova que no hi ha interès en estudiar l’origen d’aquestes alteracions del cicle femení i es prescriu un medicament que resol el problema, però no s’estudien les causes”, va explicar.

 

Segons Valls en l’àmbit de la salut, existeix el pensament inconscient que el que li passa a la dona té la causa en la seva inferioritat. “Segons la ideologia patriarcal, la dona és el sexe dèbil, quan a la pràctica tenim proves que no és així”, va dir referint-se a la superioritat femenina en l’esperança de vida i la millor dotació de defenses naturals contra les infeccions. Els missatges que arriben des dels mitjans de comunicació tendeixen a reforçar la idea de la debilitat femenina i tenen un gran poder de victimització. Valls va posar com exemple la malaltia de l’osteoporosi: “Ens diuen que  30% de les dones tenen risc de patir aquesta patologia, però no diuen que un 70% no”.

La metgessa considera que hi ha dones que han llençat la tovallola i s’han cregut que “són malaltes, no que estan malaltes, i s’ha de lluitar contra això“, va dir. Valls va defensar la creació de xarxes de dones per intercanviar experiències i informació sobre tots els temes que els afecten. “Com a ciutadanes ens hem de fer responsables de la nostra salut i exercir el dret de participar en les decisions que ens afecten”, va concloure.

 

 

 

Deixa un comentari