Carmen Ruiz alerta dels efectes nocius de ‘la sopa tòxica en què vivim’

La metgesa i experta en Medicina Ambiental dona consells per reduir els contaminants a les nostres llars

L'experta en Medicina ambiental, Carmen Ruiz, durant la xerrada que va fer a l'Auditori Municipal
Fotos: Laura Grau

Quan parlem de la contaminació de l’aire, sempre pensem en els espais oberts, però poques vegades ens parem a pensar que “tenim l’enemic a l’interior de les nostres llars”. Aquest va ser el punt de partida de la xerrada-taller que va fer l’experta en Medicina Ambiental Carmen Ruiz aquest dimecres a l’Auditori Municipal, convidada per l’Aula d’Extensió Universitària (Aula MiR).

Ruiz, coneguda al municipi perquè va ser metgessa de família al CAP Les Indianes, presideix la Societat Catalana de Salut Ambiental (SOCSA), un organisme que estudia  l’impacte de l’exposició als factors ambientals en la salut de les persones.

La científica va relacionar l’increment de les malalties complexes en edats cada vegada més precoces amb “la sopa tòxica en què vivim”, referint-se a totes les substàncies químiques a què estem exposats i que el nostre cos no és capaç d’eliminar. “Aquest còctel és especialment perillós durant l’etapa fetal i els primers anys de vida de les persones, quan s’impressionen les malalties futures”, va alertar la metgessa, que va introduir el concepte d’exposoma per referir-se a la càrrega tòxica de cada persona, un valor que pot variar en funció de la nostra dieta, l’estil de vida i l’entorn en què vivim i treballem, així com factors biològics interns com el metabolisme, la microflora intestinal, la inflamació i l’estrès oxidatiu.

Aquest còctel és especialment perillós durant l’etapa fetal i els primers anys de vida de les persones, quan s’impressionen les malalties futures”,

Carmen Ruiz, metgessa

La científica va posar l’èmfasi en les mesures que podem aplicar a casa per reduir l’exposició als tòxics, especialment als espais de descans i allà on s’acumulen més restes biològiques, el lavabo i la cuina. “Cal buscar productes de neteja alternatius, com el vinagre i el bicarbonat, i deixar d’usar els que portin químics”, va assenyalar Ruiz, qui va alertar sobre la toxicitat dels productes derivats del petroli –tots els plàstics–, els cosmètics, les fibres tèxtils i alguns materials de construcció i dels perills per a la salut dels camps electromagnètics i les tecnologies sense cables.

Carmen Ruiz, durant la conferència a l’Auditori Municipal
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari