Cemoriba reclama més recursos per tractar i investigar l’esquizofrènia

Aquesta malaltia mental afecta un 1% de la població mundial

Més implicació per part de l’administració i més recursos per tractar i investigar l’esquizofrènia van ser dues de les demandes expressades ahir a la tarda a l’Auditori Municipal per part dels familiars de malalts que van assitir a l’acte convocat per l’associació de familiars de persones amb malalties psíquiques, Cemoriba. La sessió va consistir en la projecció de la pel·lícula documental 1% Esquizofrenia, de Julio Médem i Ione Fernández. A continuació, la psiquiatra Stéphanie Sammut, del Centre de Salut Mental de Cerdanyola, va respondre les preguntes dels assistents.

L’esquizofrènia afecta un 1% de la població mundial. És una malaltia que apareix majoritàriament en l’etapa de l’adolescència i que, en percentatge, afecta més homes que dones. Els símptomes més habituals són les al·lucinacions, les paranoies i les manies persecutòries, entre d’altres. Contràriament al que es pensa, els esquizofrènics no són més agressius que la resta. Aquest desconeixement fa que la malaltia no sigui socialment acceptada i que les pròpies famílies es neguin a admetre que un dels seus membres la pateix. El president de Cemoriba, el montcadenc Dámaso Pérez va dir ahir que “precisament el més important per poder afrontar la situació és l’acceptació de la malaltia”.

Els esquizofrènics tendeixen a pensar que no estan malalts, que són els altres els que tenen un problema i, per això, costa molt que segueixin amb cura el tractament farmacològic. Si bé aquesta és una part important per intentar dur una vida relativament normalitzada, la teràpia psicològica és l’altra pota fonamental en el procés de recuperació. “En els darrers anys s’ha avançat força en els recursos destinats al tractament de l’esquizofrènia, tot i que encara hi ha feina a fer”, va afirmar Pérez.

Si bé l’esquizofrenia afecta un 1% de la població, hi ha moltes més persones que pateixen malalties mentals i que avui dia són tractades al Centre de Salut de Cerdanyola, el centre de referència per als veïns de Montcada. El seu telèfon és el 935 809 677.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari