Demanar ajuda, el primer pas per afrontar els trastorns mentals

Arrenca la campanya municipal ‘Si et ratlla, comparteix-ho’, adreçada al públic juvenil

Els joves de Montcada que protagonitzen la campanya 'Si et ratlles, comparteix-ho'
Pilar Abián

A Catalunya, un 20% de les visites de joves als centres sanitaris estan relacionades amb l’angoixa o la depressió, factors estretament lligats al suïcidi. Tot plegat són dades que reflecteixen l’abast que tenen les malalties mentals en la població adolescent i juvenil i la importància de visibilitzar els diferents malestars emocionals i psicològics amb l’objectiu d’erradicar els tabús que encara els acompanyen. Aquest és precisament l’objectiu de la campanya que ha posat en marxa el Punt d’Atenció en Salut (PASSA) en el marc del Pla Local de Prevenció en Drogues i Pantalles.

El 20% de les visites de joves a centres sanitaris estan relacionades amb l’angoixa o la depressió.

L’alcaldessa Laura Campos, durant la presentació de la campanya
Pilar Abián

L’acció consisteix a viralitzar a través de les xarxes socials vídeos protagonitzats per joves del municipi –Montserrat Criado, Álex Ortuño, Alba Romo, Arnau Egea, Aina Martínez, Julio Jesús Morán i Amanda Dos Santos–, que expliquen la dificultat per gestionar durant l’adolescència emocions com la por, la ràbia o l’angoixa, entre d’altres. Alhora, es demana a la població que se sumi a la iniciativa publicant també a les xarxes vídeos personals o col·lectius amb el lema ‘Si et ratlla, comparteix-ho’ i l’etiqueta #sietratlla.

Es demana a la població que se sumi a la iniciativa publicant a les xarxes vídeos personals o col·lectius amb l’etiqueta #sietratlla

La campanya es va presentar ahir a l’Auditori Municipal en un acte que va ser presidit per l’alcaldessa, Laura Campos (ECP), i va comptar amb la participació del psicòleg i psicoterapeuta especialitzat en psicologia clínica Albert Montaner, responsable del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMiJ), i el montcadenc Carles Sanz, voluntari de l’entitat Projecte Home. “Els transtorns mentals no poden ser ni un tabú ni un motiu de vergonya, estigmatització o discriminació; veient les alarmants xifres d’intents de suicidi, hem de posar el focus en el benestar dels joves”, va dir l’alcaldessa, tot posant en valor l’ampliació del servei municipal PASSA per incidir en aquest àmbit de la salut.

‘Els trastorns mentals no poden ser un tabú ni un motiu de vergonya, estigmatització o discriminació’

Laura Campos, alcaldessa de Montcada
Albert Montaner, responsable del CSMiJ de Montcada, va parlar sobre adolescència i salut mental
Pilar Abián

Com a responsable del CSMiJ, Montaner va constatar que entre un 10 i un 20% de la població adolescent experimenta algun trastorn mental i que, per això, cal estar alerta als senyals que se’n deriven. “La fatiga, la dificultat per concentrar-se, canvis en l’alimentació, insomni, aïllament… són símptomes d’ansietat i depressió”, va dir. Atès que l’adolescència és un període de crisi “sana i necessària”, segons va apuntar el psicòleg, és normal que els joves la visquin amb una certa angoixa, per això és important que els referents familiars els acompanyin en aquest procés de canvi. “Cal oferir-los confiança i una certa tolerància, però també afavorir que visquin un estil de vida saludable”, va recomanar Montaner.

‘La fatiga, la dificultat per concentrar-se, canvis en l’alimentació, insomni, aïllament… són símptomes d’ansietat i depressió’

Albert Montaner, responsable del CSMiJ de Montcada
Carles Sanz, voluntari de Projecte Home, i Meritxell Font, tècnica referent del Pla Local de Prevenció en Drogues i Pantalles (PLPDP)
Pilar Abián

El testimoni de Carles Sanz, veí del municipi en tractament per un problema d’addicció, va servir per incidir en el lema de la campanya ‘Si et ratlla, comparteix-ho’, i en la idea que compartir les preocupacions amb la família, amistats o professionals és el punt de partida per solucionar el problema. “Cal posar fi a l’estigma que acompanya les malalties mentals i, per això, és molt important perdre la por a visibilitzar-les; si alguna cosa et ratlla, aixeca el dit i demana ajuda”, va dir.

La presentació de la campanya va acabar amb l’espectacle ‘Clownclusions’, de la mà de la pallassa Laia Pineda, que va simbolitzar amb una motxilla plena de globus les càrregues emocionals que angoixen la població adolescent.

Accions

En el marc de la campanya ‘Si et ratlla, comparteix-ho’, s’ofereixen també sessions per a famílies sobre diferents temes relacionats amb la salut mental infantil i adolescent i formació per a professionals del municipi. Altres activitats enfocades en la salut mental dels joves que promou l’Ajuntament són els tallers de gestió emocional a 5è i 6è de primària de la mà de l’associació SEER, en què es treballen les habilitats socials i la transició de primària a secundària; tallers d’emocions per a joves dels PFI, liderats pel PASSA i el CSMA; i dins l’espai de Can Tauler, tallers de “Feel Chill” l’últim dijous de cada mes, que consisteixen en un espai d’escolta on s’incideix en la consciència emocional.

La pallassa Laia Pineda, amb les seves ‘Clownclusions’ va posar el punt final a la presentació de la campanya
Pilar Abián
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari