Demanda de més recursos per atendre la població amb problemes de salut mental
La Taula per la Salut convida professionals, entitats i polítics a parlar sobre l’increment dels trastorns mentals
Una de cada quatre persones tindrà un problema de salut mental al llarg de la seva vida; més de la meitat de les que necessiten tractament no el reben i un percentatge significatiu tampoc no rep l’atenció l’adequada; a l’Estat hi ha més d’un milió de persones amb malalties mentals greus i a diari es comptabilitzen de mitjana una desena de suïcidis. Aquestes són algunes de les dades que es van facilitar a l’acte organitzat per la Taula per la Salut divendres passat a l’Auditori amb la participació de set ponents. En una primera ronda van intervenir el metge i activista Toni Barbarà, de Marea Blanca; la psicòloga dels CAP del municipi Marcela Torres, referent en benestar emocional, i la diputada al Parlament, Núria Lozano(ECP), qui va criticar que, “malgrat haver augmentat el pressupost del Departament de Salut, la qualitat del servei que presta no ha millorat”.
A continuació, van parlar representants de tres entitats del municipi: Carolina Ibáñez, de la Fundació Adimir, centrada en les discapacitats; Manu Muñoz, de Sin Teta Hay Paraíso, dedicada al càncer de mama, i Cristina del Valle, de Suma’t MiR, associació de nova creació sobre la diversitat funcional. Totes tres van explicar la tasca que fan les seves entitats des del punt de vista de salut comunitària. L’últim a intervenir va ser el regidor de Salut Pública de l’Ajuntament, Rafa Ruiz (Vivim), qui va incidir en necessitat de prevenir i desestigmatitzar les malalties mentals.
Professionals en la matèria
La veu de l’expertesa sobre el creixement dels trastorns mentals entre la població va anar a càrrec de Barbarà i Torres, els dos facultatius que van intervenir a l’acte. Barbarà va posar el focus en com les circumstàncies de vida afecten la salut de les persones i es va referir a l’impacte que estan tenint les polítiques neoliberals en el planeta, tant des del punt de vista d’emergència climàtica com de desigualtats socials.
Cada vegada hi ha més trastorns psíquics i mentals, més addiccions i tot i així, la sanitat pública segueix sense destinar els recursos necessaris per atendre les persones afectades
Toni Barbarà, metge i activista de Marea Blanca
“Salut -va dir-, és aquella manera de viure la vida de forma autònoma, solidària i feliç i això requereix tenir les necessitats bàsiques cobertes, com son habitatge, feina o uns mínims recursos econòmics per subsistir”. Altres factors com l’estrès sostingut, derivat de situacions d’assetjament o discriminació en l’entorn personal o laboral, són també uns dels principals desencadenants de malalties, segons va assenyalar Barbarà. Davant d’aquesta situació, el metge i activista de Marea Blanca va dir que la societat ha der fer autocrítica quan la principal causa de mort entre els menors de 18 anys ha passat a ser el suïcidi, per davant dels accidents de trànsit, i va reclamar a les administracions que actuïn al respecte. “Cada vegada hi ha més trastorns psíquics i mentals, més addiccions i tot i així, la sanitat pública segueix sense destinar els recursos necessaris per atendre les persones afectades”, va criticar.
No hem d’esperar a trobar-nos molt malament, hem de saber identificar què és el que no està funcionant i demanar ajuda
Marcela Torres, psicòloga referent en benestar emocional als CAP del municipi
Barberà va instar els assistents a seguir lluitant en defensa de la sanitat pública dient que és un dret a exigir tot reclamant que es potenciï l’atenció primària amb atenció personal i individualitzada. I enfront l’excés de medicació, el metge i activista va recomanar no prendre més pastilles de les estrictament necessàries i fer la màxima vida social i comunitària possible, entenent que l’aïllament i la solitud també són uns dels principals motius de trastorns mentals.
Torres, per la seva banda, va parlar de la necessitat que les persones es responsabilitzin de la seva salut tant física com mental. “No hem d’esperar a trobar-nos molt malament, hem de saber identificar què és el que no està funcionant i demanar ajuda“, va explicar la psicòloga. A través d’activitats grupals, Torres ensenya els participants a tractar i gestionar els seus problemes emocionals. “Més que teràpia, el que fem és formació, donant eines als usuaris perquè puguin actuar en cada moment”, va assenyalar.