Dones amb discapacitat lluiten per fer-se un lloc al mercat laboral

Montcada promou per primera vegada un curs dedicat a aquest col·lectiu, que pateix una doble discriminació

D’esquerra a dreta, les alumnes Ersierso, Assun, Meriem i M. Carmen, acompanyades de la tècnica d’igualtat de COCEMFE, Cristina Bortolotti
Laura Grau

Ersierso, Assun, Meriem i M. Carmen són quatre de les vuit dones amb algun grau de discapacitat que han participat al programa d’Apoderament i Activació per a l’Ocupació que s’ha fet entre els mesos de febrer i març a la Casa de la Vila. Aquestes dones, derivades des del departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, tenen en comú que superen la cinquantena i que es troben en situació d’atur de llarga durada perquè no poden realitzar la seva feina habitual a causa dels seus problemes físics, en la major part dels casos sobrevinguts per accident o malaltia. “Aquests dos factors, l’edat i la salut, fan que tinguin dificultats per tornar al mercat laboral”, explica Cristina Bortolotti, tècnica d’Igualtat de la Confederació Estatal de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica-COCEMFE, entitat que imparteix el curs amb el suport de l’Obra Social La Caixa. El programa consta de dues parts. La primera té com a objectiu augmentar l’autoconfiança de les participants, potenciant aspectes com l’autoestima i les fortaleses i treballant les creences limitants i les pors. A la segona fase, se’ls dona eines per a la recerca de feina, començant per definir un objectiu laboral realista que s’adeqüi a les circumstàncies de cadascuna. 

Situacions personals. Ersierso, d’origen nigerià i amb un 19% de discapacitat, té formació i experièn­cia com a mestre, cuinera i netejadora, però ja no pot realitzar aquestes feines. “M’haig d’encaminar cap a un treball en una fàbrica o similar, on pugui treballar assseguda”, explica Ersierso, que porta 15 anys vivint a La Ribera, on participa en la Mesa Cívica i en l’Associació de Dones Nigerianes de Catalunya. L’Assun, veïna de Mas Rampinyo, té una discapacitat del 70% arran d’un accident i porta 12 anys a l’atur, tot i tenir una àmplia formació com a administrativa. “Estava molt desanimada i, amb aquest curs, he recuperat la confiança en mi mateixa”, reconeix Assun. De motivació no li falta a la Meriem, dona d’origen magrebí que, amb un 41% de discapacitat, està abocant els seus esforços a millorar el seu castellà i català per convertir-se en mediadora cultural, una de les sortides laborals que s’adapta al seu perfil. “M’agrada ajudar la gent i participar en les activitats del meu barri”, explica Meriem, que és voluntària de Càritas Montcada al Centre Cívic la Ribera. M. Carmen, amb el 22% de discapacitat i exterapeuta, ha hagut de superar un bloqueig emocional per reenfocar la seva vida laboral. “M’he adonat que sóc una persona resolutiva i polivalent i que puc sortir-me’n”, ha indicat. Les quatre han destacat el valor terapèutic del grup i els continguts del curs per fer front a la doble discriminació que pateixen, per ser dones i per tenir una discapacitat.

Deixa un comentari