Educació valora l’esforç de centres i famílies en l’escolarització equilibrada d’alumnes nouvinguts

La Federació d’AMPA es presenta públicament a la comunitat educativa

La concentració d’alumnes nouvinguts en determinats centres amb el perill que es crein guetos ha estat durant els últims anys un dels principals motius de preocupació del Consell Escolar Municipal. Fruit del pacte social al qual es va arribar a l’inici de curs, enguany s’han posat les bases per redreçar aquesta tendència i, en el procés de matriculació, s’han dut a terme accions destinades a repartir entre diferents escoles alumnes que requereixen una atenció especial. La regidora d’Educació, Ana Rivas (PSC), va agrair aquest dimarts públicament a les direccions del Sagrat Cor, la Salle i el Reixac i a les famílies implicades la col·laboració que hi ha hagut en aquest sentit. “S’ha fet un gran esforç tenint en compte que enguany la matrícula s’ha avançat i que hem anat a contrarrellotge”, va dir Rivas. Jon Anchustegui-Etxearte, director del Turó, un dels centres on hi ha major concentració d’alumnes nouvinguts, va incidir en que aquesta circumstància no afecta els estudiants autòctons, sinó els que venen de fora: “La majoria, per desconeixement de l’idioma i la cultura local, requereix un període d’adaptació i una dedicació especial i, si no la tenen, no es poden integrar i això és el que, com a ciutadans, no podem admetre”.

La campanya de matriculació, en general, ha estat positiva ja que s’ha pogut cobrir la demanda de places en preescolar, primària i secundària, el dèficit continua present en les escoles bressol. El 27 de maig es farà a la Casa de la Vila el sorteig de les places corresponents als centres municipals i subvencionats.

Un altre dels punts del Consell va ser la presentació de la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes (FAMPA) de Montcada i Reixac que compta amb la participació d’una dotzena de centres públics i concertats. L’entitat, que presideix Pedro Fernández, es donarà a conèixer en una jornada que es farà al Kursaal el proper 19 de juny i té com a objectiu potenciar les AMPA del municipi amb l’intercanvi mutu d’experiències i canalitzar les necessitats i demandes d’aquest col·lectiu.

En la sessió també es va donar compte de la supressió el curs vinent per part del Consell Comarcal del Vallès Occidental del transport escolar fins a l’institut de la Ferreria. El servei, que sufragava aquest organisme amb una aportació de l’Ajuntament, l’ultitza actualment el 30% dels alumnes d’ESO, tots ells residents a Can Cuiàs, Can Sant Joan i la Ribera. Per compensar els alumnes afectats, durant els propers quatre anys aquests rebran l’import de 342 euros, el que costa la Tarjeta Jove de transport metropolità, perquè puguin traslladar-se fins al centre educatiu en tren o en autobús. Aquest ajut només el percebran els estudiants matriculats fins ara que han justificat la necessitat del servei. La direcció de l’institut va fer constar en el Consell la seva decepció per la mesura entenent que el centre es troba allunyat del nucli urbà i que l’absència d’autobús escolar els restarà alumnes a partir del curs vinent.

Quant al calendari festiu per al 2010-2011 es va donar compte les dues dates consensuades són l’11 d’octubre i el 7 de desembre, mentre que la tercera podria ser el 7 de gener o el 16 de maig, tot dependrà dels posicionaments que hi hagi als consells escolars de cada centre. Pel que fa a la setmana blanca que la nova Llei d’Educació (LEC) promou, s’apunta que es farà entre el 28 de Febrer i el 4 de març o bé entre el 7 i l’11 de març. El Consell Escolar Municipal aposta per aquesta segona possibilitat ja que la primera significaria eliminar la festa de Carnaval del programa anual.

Seccions:

Deixa un comentari