El CDR Montcada denuncia les pràctiques de les grans elèctriques

El col·lectiu ha engegat una campanya informativa als diferents barris del municipi per proposar alternatives de consum

Alfons Borrego i Sergi Argelés, durant la xerrada feta a l'Espai Kursaal
Eric Moner

El CDR Montcada va presentar la xerrada 'Desendolla't: L'estafa de la llum i la màfia de les elèctriques' aquest dimecres a l'Espai Kursaal en el marc de la campanya informativa que va iniciar el passat mes de juliol sobre la temàtica –amb un primer acte a la Casa de la Vila. Alfons Borrego i Sergi Argelés, membres del col·lectiu, van exposar els criteris d'establiment del preu mitjà de la llum, condicionat pel cost del gas, i van titllar de "màfia" el domini i influència d'Endesa, Iberdrola i EDP en el sistema elèctric espanyol. També van defensar com alternativa la compra d'energia a empreses sostenibles, transparents i de proximitat. 

El cost mitjà de la llum va arribar a un rècord històric el passat 6 d'octubre, 288,53 euros per MW/h. "El preu no és un concepte meteorològic, és una regulació del sector", va exposar Argelés. Els ponents van criticar l'adjudicació del preu mitjà de la llum segons el cost del gas natural, més car que altres fonts com l'eòlica o solar, i la van considerar "una estafa". També van acusar les grans elèctriques de conformar una 'màfia' per l'hegemonia i influència que imparteixen en els actors que operen al sistema elèctric: productors, distribuïdors i comercialitzadors. "Dominen tot el mercat i no es mosseguen entre elles, per tant es podria considerar un càrtel", va declarar Borrego. 


Sergi Argelés: "El preu de la llum no és un concepte meteorològic, és una regulació del sector"


Borrego i Argelès també van denunciar el sistema de 'portes giratòries' entre poder públic i privat, en què exmandataris polítics aconsegueixen càrrecs en empreses privades. Així van criticar casos com els dels expresidents José Maria Aznar, assessor extern d'Endesa, o Felipe González, conseller de Gas Natural entre 2010 i 2015. 

Segons els organitzadors, és necessari fer el canvi cap a energètiques sostenibles i transparents com Som Energia, cooperativa gironina que empra únicament energia renovable. "És la manera de conscienciar la població i rebaixar el poder de les grans comercialitzadores", va expressar Borrego. Els presentadors van insistir en la facilitat per canviar de companyia a través d'una trucada telefònica, aportant el número de compte i el CUPS (Codi Unificat de Punt de Subministrament), ambdues dades incloses al rebut de la llum. També van donar consells per reduir la factura lumínica, com ara ajustar la potència contractada a les necessitats reals del consumidor.

Durant l'acte va sorgir la crítica cap a l'Ajuntament per comprar energia a Endesa i Iberdrola a través de subhasta electrònica, en comptes d'adquirir-la mitjançant empreses de proximitat. El CDR Montcada ha habilitat el correu electrònic [email protected] per prestar assessorament energètic. 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari