‘El ciberbullying és molt greu perquè l’afectat el pateix les 24 hores del dia’

Ferran Vinyals és el responsable de Relacions amb la Comunitat de la Comissaria dels Mossos d’Esquadra

Ferran Vinyals és el responsable de Relacions amb la Comunitat de la Comissaria dels Mossos d'Esquadra
Sílvia Alquézar

'laveu.cat' ha parlat sobre l’assetjament escolar amb Ferran Vinyals, responsable de l’oficina de Relacions amb la Comunitat de la Comissaria local dels Mossos d’Esquadra.

Com es defineix el bullying?
Es tracta d’un acte degradant cap a les persones tant a nivell físic com psicològic que es pot produir en grup i individualment de manera continuada o reiterada en l'entorn escolar. L’assetjament és un atac cap a la dignitat de la persona que pot perdurar en el temps i en el record.     
 

És difícil d’establir la barrera del que és o no bullying?
De vegades ens truquen pares per dir-nos que al seu fill li han pegat o insultat. Només es considera que hi ha bullying si són atacs reiterats en el temps. Si no passa això, es tracta de fets puntuals i esporàdics que passen i  han passat tota la vida.
 

El bullying va associat a la violència física o no necessàriament?
No, molts estudis estadístics recents diuen que els atacs físics es redueixen només al 10%, la resta són emocionals, psicològics i a través de les xarxes socials. Poden haver-hi cops, baralles, empentes, però els actes violents han d’anar acompanyats d’un factor més emocional com un maltractament verbal, psicològic o una exclusió social.

L’assetjament virtual a les xarxes socials és igual de greu que la resta de casos?
És més greu perquè l’assetjament es produeix durant tot el dia, ja que el jove afectat pot consultar les xarxes socials les 24 hores. Això el fa viure amb una obsessió constant i encara és més greu.

Habitualment les víctimes del bullying viuen l’assetjament en silenci. A què es deu aquest fet?
Per por, perquè no es veuen amb cor d’explicar-ho. Els joves necessiten el suport dels pares i sentir-se protegits. Així serà més fàcil que puguin explicar qualsevol problema.

Quins factors poden ajudar les famílies a detectar un possible cas de bullying?
Els típics blaus o cops a la pell poden ser un senyal. També si hi ha una deixadesa en el vestir o en la higiene. Un altre símptoma podria ser si veiem que s’ha tornat més tancat o, al contrari, si es comporta de manera més agressiva.
Un cop confirmat que el fill pateix bullying, quines són les passes a seguir?

Si el jove ha aconseguit parlar-ho amb els pares, ja tenim molt guanyat, és un pas positiu. Hem de tenir en compte la figura dels educadors per parlar amb ells, ja que passen moltes hores amb els joves i els poden fer un seguiment i, fins i tot, una mediació. Per això, sempre els preguntem als pares si han parlat amb els directors de l’escola o els instituts. Altres vegades ja ho han fet i els casos ens arriben a través dels centres educatius.

Què feu els Mossos quan us arriba una denúncia?

Escoltar, recollir la informació, intentar ajudar i derivar el cas als professionals més adients. Contactem amb els educadors i altres entitats que puguin contribuir a solucionar el problema.

Què es pot fer per prevenir el bullying?

Donar molta informació sobre el tema. Nosaltres fem activitats i campanyes de prevenció a les escoles.
 

Com poden ajudar els companys de classe a la víctima?

El seu paper és molt important perquè poden ser la solució de molts casos. El simple fet de no seguir el joc d’un instigador ja és moltíssim.
 

Ha canviat el tractament legal cap al bullying?

Sí, ara el nou codi penal el considera un delicte.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari