El circ social com a eina educativa i integradora
Un treball de recerca del montcadenc Antonio Alcántara rep el Premi Extraordinari del Màster Intervencions Socials i Educatives de la Facultat d’Educació de la UB
L’educador social veí de Can Sant Joan Antonio Alcántara és l’autor del treball ‘El circ social a la construcció de ciutadania. Un estudi des de les competències ciutadanes per a una cultura democràtica’, que ha estat Premi Extraordinari del Màster Intervencions Socials i Educatives de la Facultat d’Educació de la UB. Alcántara és un dels fundadors de l’associació La Perifèrica, que promou tallers de circ amb l’objectiu de crear comunitat.
El circ social permet generar espais de creació col·lectiva on es treballa l’apoderament personal, grupal i comunitari
Antonio Alcántara, educador social
“El circ social permet generar espais de creació col·lectiva on es treballa l’apoderament personal, grupal i comunitari per a la millora de la qualitat de vida dels participants i la societat que els envolta”, explica l’autor del treball premiat, que ara està fent el doctorat centrat en la mateixa temàtica. “A diferència d’altres disciplines com la música o la dansa, hi ha molt poca recerca sobre el circ social i, per això, la distinció rebuda pot ajudar a visualitzar-lo”, ha afegit Alcántara.

Antonio Alcántara
A Montcada i Reixac entitats com Adimir, l’AV Can Sant Joan, l’IE El Viver i també l’Ajuntament, des de Desenvolupament Econòmic, han organitzat tallers de circ social amb La Perifèrica amb objectius educatius i comunitaris. A El Viver aquesta disciplina forma part fins i tot del currículum acadèmic.