El Consell Municipal s’adhereix al manifest contra la nova llei sobre la salut sexual i l’avortament

L’ens ha mostrat el seu desacord amb una llei ‘que porta el segell ideològic de la dreta’

El Consell Municipal de Dones de Montcada i Reixac, reunit el 3 d’octubre, s’ha adherit al manifest elaborat per organitzacions de dones i de professionals sanitàries –reunides a les plataformes www.nosotrasdecidimos.org i www.decidirnoshacelibres.org– en contra de la reforma que vol aplicar el govern espanyol de l’actual Llei Orgànica 2/2010 de Salut Sexual i Reproductiva i de la Interrupció Voluntària de l’Embaràs. Segons les promotores de l’escrit, la reforma de la llei suposaria un retrocés en el reconeixement dels drets sexuals i reproductius de les dones, una retallada en la llibertat i l’autonomia respecte al dret a decidir sobre la maternitat i una vulneració dels drets de les dones. El manifest mostra “el nostre desacord amb el fons argumental, retrògrad, manipulador i ideològic pel qual es vol dur a terme la reforma”, a la vegada que qualifica la reforma com “un segell ideològic de la dreta”.

 

Els arguments en contra a la reforma que apunta el manifest giren al voltant que la pèrdua de drets en salut sexual i reproductiva exposaria un major risc sobre la salut de les dones i, per contra, l’escrit indica que el govern està obligat a potenciar la protecció i seguretat jurídica en matèria de drets sexuals i reproductius. “Denunciem que violència de gènere estructural és la coacció i la limitació en l’ús de les llibertats individuals”, indica el manifest, que aposta per la necessitat d’una societat laica i democràtica, que no promogui un prototip de femineïtat que discrimini les dones i que no es penalitzi l’avortament. Finalment, el manifest denuncia que “la negació dels drets comporta un retrocés en qüestions bàsiques com l’educació sexual o la millora a l’accés a l’anticoncepció i sí que hi ha drets específics que han de formar part de la cartera bàsica de serveis sanitaris”.

 

El Consell, presidit per la regidora de Polítiques d’Igualtat, Judith Mojeda (PSC), va comptar amb representants de l’Esplai per a la Dona, els Grups de Dones de Can Cuiàs i Terra Nostra, del col·lectiu Claus de dona i de l’entitat ‘Sin teta hay paraíso’. El debat sobre l’avortament va ser molt intens i les mateixes membres del Consell se sorprenen pel fet que a l’època que ens trobem encara hàgim de lluitar pels drets reproductius de les dones”, ha manifestat l’edil. L’aprovació del manifest s’emmarcava en la celebració del Dia pels drets sexuals i reproductius de les dones, el 28 de setembre.

 

D’altra banda, les representants del Consell van començar a elaborar el programa d’actes a Montcada i Reixac per commemorar el Dia Mundial contra la violència masclista, el pròxim 25 de novembre. El programa encara s’ha de perfilar però hi haurà l’acte tradicional de la lectura d’un manifest i també hi van sortir propostes com una visita guiada d’un dia a la Maternitat l’Elna (França), una institució fundada al 1939 per la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz que mares refugiades de la Guerra civil espanyola i de la Segona Guerra Mundial donessin a llum els seus fills. També s’hi va proposar una xerrada sobre els canvis que el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat vol introduir en l’àmbit de violència masclista, la projecció d’un documental, entre d’altres propostes.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari