El Departament de Salut posarà en marxa aquest any una nova campanya de detecció precoç

És una de les malalties més freqüents entre els majors de 50 anys i té un elevat percentatge de curació si es detecta a temps

Els test per fer-se l'autoprova a casa sobre el càncer de còlon es poden recollir a les farmàcies
Arxiu/ Sílvia Alquézar
La secció local de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) va exposar del 22 al 24 de març a la Casa de la Vila una mostra sobre el càncer de còlon, coincidint amb el Dia Internacional contra aquesta malaltia, una de les més freqüents entre els homes i les dones majors de 50 anys. Conscienciar sobre la seva prevenció és un dels objectius de l’entitat montcadenca, que proposa seguir uns bons hàbits i, en el cas de les persones d’entre 50 i 70 anys, participar al programa de detecció precoç que organitza el Departament de Salut. Després del parèntesi dels mesos de confinament total, el programa es va reprendre amb noves campanyes arreu del territori. A Montcada i Reixac, el cribratge tindrà lloc del 15 de novembre d’enguany i el 29 d’abril del 2022. La majoria de vegades, la malaltia es desenvolupa a partir de petites lesions a l’interior del còlon o l’intestí gros i el percentatge de curació és elevat si es detecta a temps.
 
A Montcada s’han dut a terme fins ara dues campanyes de cribratge. Al 2016-17, hi va participar el 46’7% de la població diana (3.716 persones), mentre que dos anys més tard el percentatge va  pujar fins al 49’1% (3.889),  del qual el 51’9% eren dones i el 46’2%, homes. Al 2018-19 es van detectar 274 casos positius de sang oculta en femta, dels quals 40 van ser lesions de risc baix, 62 de risc intermedi, 36 de risc alt i 4, càncers invasius. 
 
La campanya de cribratge la coordinen quatre hospitals de Barcelona, amb el suport del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya. La població a la qual s’adreça rebrà una carta amb l’explicació sobre com fer la prova de detecció a casa. La iniciativa compta amb la col·laboració de les farmàcies del municipi que actuen com a punt de recollida del material i de les mostres de les deposicions. Els pacients reben els resultats en un mes per correu o per telèfon i, si a la prova es troben indicis de sang, es proposa fer una colonoscòpia o altres tipus d’exploracions.
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari