Els cooperants ensenyen informàtica i reciclatge

Tres montcadencs han viatjat aquest estiu a l’Amèrica Central a través de Tazumal

Maria Matllo i David Serrano han donat continuïtat als programes sobre el reciclatge i la separació de residus que l’ong local Tazumal va engegar fa uns anys a Nahulingo, municipi d’El Salvador agermanat amb Montcada i Reixac. Els dos cooperants van dur a terme del 9 al 29 d’agost diverses xerrades sobre qüestions mediambientals als líders de les comunitats de la població i d’altres localitats de la denominada microregió del Pacífic, per tal de formar-los i que siguin ara ells mateixos els que facin extensiu aquest missatge a la resta de la població. “Allà estan com nosaltres fa 20 anys, no tenen clara la separació dels residus”, ha destacat Serrano. Fins ara, a la zona les deixalles s’enterren sota terra i es tapen, tot i que s’ha creat un centre de recollida. No hi ha contenidors i dos dies per setmana passa un camió de recollida. “No tenen el sentiment de culpa per llençar coses al terra, com ens passava a nosaltres anys enrere”, ha indicat Matllo. Amb els infants, els dos cooperants van buscar programes per explicar els conceptes mediambientals a través de jocs.

 

Dur a terme campanyes mediambientals era el compromís que havien adquirit Tazumal i la contrapart, Cecade, però Matllo i Serrano, durant l’estada a El Salvador, han dut a terme altres accions. Matllo, podòloga de professió, ha aprofitat el viatge per informar la ciutadania sobre com tenir cura dels peus –amb nocions bàsiques d’higiene, alimentació o control del sucre– i sobre com malalties com la diabetis afecten aquesta part del cos. “La informació de què disposaven era gairebé nul·la”, ha indicat Matllo. Serrano, enginyer, també ha aprofitat els seus coneixements esportius –juga a bàsquet– per entrenar i jugar en un equip de Nahulingo. Els dos cooperants esperen ara rebre notícies de com s’estan desenvolupant els projectes que hi han dut a terme. Els montcadencs han tornat a casa amb un llistat de possibles projectes per tal que Tazumal i l’Ajuntament puguin continuar col·laborant amb El Salvador i amb una carta de l’alcalde de Nahulingo per a l’alcaldessa montcadenca.

 

Nicaragua. Sergi Piqué va haver de canviar de plans a La Paz Centro, població de Nicaragua agermanada amb Montcada, ja que, per problemes burocràtics a l’aduana, no hi havien arribat els ordinadors que Tazumal va enviar al maig, amb els quals havia de muntar una aula d’informàtica a la remodelada estació de tren de la localitat. Els equips informàtics ja estan a El Salvador, en mans de Cecade, que els enviarà, quan  sigui possible, a Nicaragua. Piqué s’ha dedicat, doncs, a crear la pàgina web de l’Ajuntament, www.lapazcentro.com, i a donar suport als informàtics del consistori local. “Tenen nocions bones d’informàtica, però els faltava recursos i coneixements sobre creació de webs”, ha destacat el cooperant. Piqué ha tornat de Nicaragua, on va estar tot l’agost, deixant també cursos d’autoaprenentatge d’informàtica d’office, de creació de webs i de Photoshop, perquè la població d’allà els faci quan sigui possible. Allà, el montcadenc també va participar en un seminari a la capital, Managua, sobre com plasmar en un portal web els fenòmens naturals, una informació útil especialment des de la vessant turística. “Estic satisfet amb l’experiència, m’han tractat molt bé”, ha indicat Piqué.

Deixa un comentari